Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentruutilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Transport GRATUIT daca subtotalul comenzii depaseste 500 ron (fara TVA).

 

+40-72-2155050 Luni-Vineri intre 10-16

Telina Radacina Pulbere( Ambalata la sac 25 kg )

Salvati 18%
0745760600908
30,00 RON
24,70 RON
673,00 RON  per 25.00 kg
(26,92 RON Pret Cu Taxe) Discount: 5,30 RON
in stoc
Pretul in puncte: 50 point
Puncte premiu: 1 point

Cantitatea minima pentru "Telina Radacina Pulbere( Ambalata la sac 25 kg )" este 25.

Telina radacina deshidratata 0,5 kg,origine Polonia
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
  • View all variations as list

 

        1. Despre telina

        2. Pregatirea pentru utilizare a telinei

        3. Utilizarea telinei

        4. Produse prelucrate din semințe de țelină

        5. Proprietăți funcționale ale țelinei

        6. Reteta : Otet din seminte de telina

 

        1. Despre telina

        Telina (Apium graveolens L.) este o planta  aromatică importantă,  a cărei origine nu este prea clar stabilită, cultivarea sa fiind semnalată pentru prima oară în 1623,  în Franța, și extinzându-se în continuare în Italia și Anglia.

        Plantele de telina sunt un aliment destul de dulce, apetisant și sănătos, soiuri diferite de țelină putând  fi întâlnite acum în întreaga lume.

Plantele sălbatice au fost utilizate în scopuri medicinale cu sute de ani înainte de întrebuințarea  sa ca plantă alimentară. Inițial, formele timpurii de țelină au avut tendința de a produce tulpini goale, dar selecția a modificat această caracteristică ereditară și a redus aroma amară și puternică asociată.

        Acum, țelina este cultivată pentru utilizarea gastronomica iar fructele uscate și semințele ei sunt utilizate ca și condiment. De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri semințele au fost utilizate în medicina traditionala din Orientul Mijlociu

       Odată cu dezvoltarea industriei alimentare a apărut utilizarea uleiului de semințe de țelină ca aromă alimentară în SUA și Europa.

 

          2. Pregatirea pentru utilizare a telinei

          Exista mai multe soiurile  de țelină pentru tulpina,ele fiind clasificate în general ca soiuri galbene / aurii  sau soiuri verzi cu frunze verde închis. Soiurile verzi pot fi împărțite în două grupe, timpuriu și ușor întârziat.

          Durată de maturizare completă a plantelor este de maximum 125 de zile de la plantare, fiind o plantă cu tulpini de lungime potrivită, lăstari relativ puțini, inflorescențele uniforme, viguroase.

         În mod normal, țelina  este tăiată și ambalată pe câmp, cu ajutorul recoltoarelor mecanice. Acest lucru are   loc de obicei la 90-120 de zile dupa plantarea plantelor in câmp. Pregătirile pentru piață includ o serie de operațiuni post-recoltare, cum ar fi îndepărtarea ramurilor laterale mici și frunzelor deteriorate, ambalare și pre-răcire. Toate acestea, cu excepția ultimelor se pot face pe câmp sau în fabrica de ambalare.

        Plantele proaspete sunt păstrate în principal pentru perioade scurte pentru a evita deteriorarea lor. Condițiile optime de păstrare  sunt 0 grade C și un umiditate ridicata (95%), ideală fiind depozitarea in atmosfera controlată .

       Semințele  de țelină sunt colectate după recoltarea din câmp, tulpinile sunt lăsate să se usuce la soare pentru o perioadă de aproximativ 7-10 zile, într-un strat subțire,  înainte de efectuarea treierii ușoare pentru a separa semințele.

- Semințele uscate la umbră conțin mai mult  ulei decât cele uscate la soare. După uscare, acestea sunt curățate prin cernere și depozitate în pungi etanșe,  într-un loc uscat și rece.

- Atunci când semințele sunt destinate obținerii de ulei, ele vor fi  folosite proaspete, pentru extragerea unei cantități mai mari de ulei volatil.

 

        3. Utilizarea țelinei

 - Țelina este cultivată mai ales pentru plante și semințe proaspete. Câteva produse prelucrate din țelină proaspătă și semințe sunt populare pe piețele din SUA, Europa și Orient. În acest scop sunt folosite pețiolele și frunzele lungi, cărnoase, apreciate pentru aroma și textura lor.

 - Tulpinile și frunzele de țelina deshidratate sunt de asemenea foarte apreciate pe piețele din SUA și Marea Britanie.

 - Telina se comercializeaza si sub formă de cubulețe de țelină de 10 mm, fulgi de frunze și tulpini, granule și pulbere de țelină și se folosesc ca bază pentru mâncare, la aromatizarea supelor, sosurilor de legume și carne, pentru conserve de pește, pentru diferite preparate din cartof.

  Pentru  păstrarea culorii verzi caracteristice, tulpinile de țelină pot fi tratate cu o cantitate minimă de bisulfit de sodiu sau sulfit de sodiu.

 - Cuburile de țelină sunt folosite în amestecuri de supă, conserve, sosuri, umpluturi, produse și specialități vegetale.

 - Țelina granulată sau pudră este o alegere bună pentru sosuri,  conserve și congelate și amestecuri uscate pentru pâine și supe.

 - Dar cel mai adesea, țelina se folosește proaspătă, tăiată cubulețe, în mâncăruri, specialități vegetale și amestecuri de salate.

 - Au fost preparate amestecuri de suc de țelină, prelucrate în combinație cu diferite legume și comercializate cu succes. . Țelina organică si roșiile, țelina organică și morcovul sunt amestecurile de sucuri  devenite populare ca băuturi hrănitoare, de detoxifiere, fiind raportate ca adjuvant în multe boli cronice.

 - Telina poate fi păstrată și sub formă congelată.

    Procesul înghețării este foarte eficient pentru păstrarea formei originale și texturii crocante a tulpinilor de țelina.  Conservată sub această formă, țelina devine o garnitură crocantă pentru salata de cartofi, caserole, mâncăruri chinezești, salata și muraturi. În plus, calitatea și cantitatea nutrienților păstrați  în  pețiolurile  de țelină uscate prin congelare sunt net superioare celor din țelina deshidratată sau uscată.

 - În SUA și unele țări europene există piață de desfacere și pentru țelină murată.

  În procesul de murare,  pețiolele fragede de țelină se usucă, apoi se introduc în saramură și se conservă ulterior prin utilizarea condimentelor sau a oțetului. Țelina se pune la murat singură sau  în amestec cu alte legume, fiind folosită ca aperitiv.

 - Țelina se poate și conserva. Tulpinile de țelină fragedă atât albă, cât și verde sunt ideale pentru conserve. Etapele pregătirii includ sortarea și clasificarea, spălarea, decojirea (dacă este necesar) și pregătirea saramurii. De obicei, țelina din conserve se prelucrează la nivel ridicat al temperaturii, 115–121 grade C, în autoclave.

   Temperatura și timpul de prelucrare variază în funcție de dimensiunea cutiei. Tulpinile de țelină sunt de obicei conservate pentru utilizare ulterioară în sezonul liber sau în combinații în supe, sosuri sau ca aperitiv.

 

       4.  Produse prelucrate din semințe de țelină

     Țelina este cultivată pe scară largă în Asia și în regiunile mediteraneene pentru utilizarea semințelor.

 Acestea, împreună cu extractele lor sunt utilizate drept condiment, în scopul aromatizării, în industria alimentară, precum și în  unele industrii farmaceutice.

 - Semințele întregi de țelină sunt foarte mici, de culoare maro închis și au un miros caracteristic. Semințele sunt folosite ca  și condiment în India și în SUA. Semințele folosite ca atare dau o senzație de arsură la înghițire și sunt amare. Semința de țelină poate fi folosită drept condiment pentru a aromatiza practic orice fel de mâncare care necesită aroma de țelină și este deosebit de utilă ori de câte ori țelina proaspătă nu este disponibilă pentru utilizare sau tulpinile ar fi improprii de folosit.

   Țelina și semințele ei au importanța lor în industria de procesare a alimentelor la nivel mondial și sunt utilizate în multe rețete balcanice, franceze, engleze, americane si asiatice.

   Sucuri de legume, bouillons, ciorbă de mazăre, supe de pui și curcan, coleslaw, murături, ouă și omleta, caserole de pui și ton, salate și dressing pentru salate, pui, fructe de mare, sandvișuri și castraveți, varză și sfeclă, toate capătă o aromă deosebită, specifică, prin folosirea fie și doar a câtorva semințe de țelină.  Câteva semințe de țelină pot fi presărate ușor pe morcovi fierti, roșii la gratar sau salate, bucăți de ouă și pește si sunt deosebit de complementare bucate de ouă și pește.

    În afară de utilizarea lor în sfera culinară, semințele de țelină pot fi  material de bază pentru prepararea diferitelor produse derivate din telina, adică uleiuri, oleorezina, pentru aromatizare în alimente, băuturi și parfumerie și în scopuri medicinale, în industria farmaceutică.

 - Uleiul  esențial de țelină : Uleiul volatil de țelină este cel mai important component funcțional al semințelor.

 Conținutul de ulei volatil din semințe variază de la 2,5-3,0%, iar conținutul fix de ulei de 15%.

 Uleiul poate fi extras și din semințe, tulpini si frunze, dar calitatea uleiului de semințe este net superioară celorlalte, iar uleiul de acest tip este mai important din punct de vedere comercial.

   Uleiul de semințe de țelină își găsește de asemenea utilizarea de bază în aromatizarea și asezonarea a tot felul de alimente preparate, precum supe, carne, murături și sucuri de legume.

   Uleiul își găsește utilizarea și în industria parfumurilor și altor produse cosmetice, precum și în industria farmaceutică, la fabricarea diferitelor produse.

   Aroma uleiului din semințe de țelină este caldă, picantă, fructată și persistentă., ceea ce îl face foarte apreciat în aceste domenii.

   Modul de obținere a uleiului : Uleiul din semințe de țelină este produs prin distilarea cu abur a semintelor. Sămânța trebuie zdrobită și trimisă imediat pentru distilare,  pentru a evita pierderile prin evaporare.

   Distilarea durează 10–12 ore pentru un lot și trebuie făcută cu precauție, pentru a nu se produce canalizarea aburului.  Apoi, deșeurile de distilare sunt de obicei redistilate.

 - Semințele indiene dau un randament mai bun de ulei în comparație cu semințele franceze.

 - Randamentul mediu de ulei in seminte indiene a fost raportat ca fiind 2- 2,5% în funcție de calitatea și cantitatea de semințe și de aproximativ 20-30 kg ulei de țelină este extras dintr-un hectar .

   Un alt produs secundar obținut din țelină este oleorezina de țelină.

   Oleorezina de țelină este unul dintre cei mai valoroși agenți aromatizanți, deoarece oferă o aromă plăcută, calda, produselor alimentare. În esență, oleorezina de țelină este un amestec de ulei esențial, rășini solubile organice și alte materiale conexe prezente în condimentul original.

   Oleorezinele de țelină sunt utilizate pe scară largă în alimente procesate, gustări, sosuri, cârnați, fructe de mare, preparate vegetale și băuturi alcoolice / nealcoolice.

  Oleorezina din semințele de țelină se prepară prin extragerea  din țelină  uscată zdrobită și din semințe cu  ajutorul unor solvenți volatili adecvați, cum ar fi hexan etanol, acid de etil sau diclorură de etilenă, apoi filtrare și desolventare sub vid. Solventul organic ar trebui să fie recuperat complet din oleorezina, conform ISO, precum și standardele țărilor importatoare, cu limitele lor maxime permise pentru solvenți aprobați .

  Oleorezinele ar putea fi pe bună dreptate considerate „semințe de țelină lichidă”, fiind mai ușor de manipulat în prepararea tincturilor și extractelor.

   Oleorezina de telina este un lichid verde, care are un conținut de ulei volatil de aproximativ 9 ml / 100 g. El este foarte fluid și are o aromă specifica plantei de telina, ușor spre aroma de lămâie și amara. Tipurile indiene de țelină au toate aceste caracteristici mai pregnante.

- Pudră de țelină : Pulberea de semințe de țelină este utilizată în principal în alimente în scopuri aromatizante, precum dressinguri pentru salată, supe, cârnați, sucuri de legume și murături.

  Pudra de țelină din semințe are importanța sa în industria de prelucrare a alimentelor la nivel mondial și este folosită în multe rețete balcanice, franceze, engleze, americane și asiatice.

  Pudra de semințe de țelină poate fi presărat peste salate, supe, cârnați, sucuri, ouă și mâncăruri cu pește.

Pulberea de țelină este produsă prin măcinarea semințelor uscate, dar in cadrul acestui proces poate apărea pierderea aromei  caracteristice a pulberii de țelină. Prin urmare, pentru a evita acest lucru și pierderea uleiurilor volatile, se pot folosi  pre-refrigerarea și măcinarea la temperatură redusă.

 Astfel, o  inovație pentru măcinarea idealizată a condimentelor este măcinarea prin congelare (la –70 grade C), procedeu care are multe avantaje -  retenție crescută de uleiuri volatile și dispersabilitate a materialuui măcinat fin din preparatele alimentare . O altă modalitate de controlare a calitații puderi de țelină ar fi selectarea atentă a materialului de ambalare. Calitatea ambalajului ar putea limita  pierderea rapidă a uleiurilor volatile.

 Materialul grosier este acceptat pentru extracția și distilarea uleiului și oleorășinilor, în timp ce pentru utilizare directă în condimentarea alimentelor , este necesar un produs mai fin.

  Alte produse din țelină

 - Sare de țelină :  Sarea de țelină comercială se prepară amestecând sare de masă fină și măcinată semințe de țelină sau semințe de țelină oleorășină sau tulpini de țelină uscate la sol.

 Conform standardelor canadiene, sarea de țelină ar trebui să fie o combinație sau 25% din semințe de țelină  țelină pudră sau măcinată și 75% sare de masă .

 

       5. Proprietăți funcționale ale țelinei

  Tulpinile și semințele de telina si frunze de țelină sunt apreciate pentru suculența lor apetisantă, multivitaminele și minerale. Frunzele și tulpinile proaspete conțin în principal proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați, minerale și vitamine.

  Compoziția variază în funcție de soi, regiune, parte din plantă și vârsta produsului.

  Semințele de țelină și extractele lor  sunt cunoscute pentru importanța  în industria farmaceutică și în medicina tradițională.. S-a demonstrat că țelina are o serie de proprietăți funcționale, dintre care cele mai importante sunt următoarele: antireumatic,  antispastic , diuretic,  hipotensiv, antiinflamator

 

        6. Reteta : Otet din seminte de telina

 - Alegeți un borcan cu gura mai largă.

 - Puneți două linguri de semințe de țelină în borcan pentru fiecare 600 ml apă / 2 căni oțet de vin alb. -

 - Acoperiți și plasați într-un loc răcoros și întunecat timp de 2-3 săptămâni, agitând borcanul din când în când, până când aroma s-a dezvoltat.

 - Strecurați oțetul în sticle curate, etichetați și depozitați într-un loc răcoros, departe de lumina directă a soarelui.

 - Folosiți oțetul în dressinguri pentru salate și pentru a aromatiza sosurile.

 

Ambalare :
Sac 25 Kg
Stare:
Pulbere

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
  COD Ambalare Stare Disponibilitate Pret  
0745760600908
Punga 5 Kg Pulbere
in stoc
28,50 RON
155,35 RON  per 5.00 kg
0745760600878
Sac 20 kg Cuburi
in stoc
29,70 RON
647,40 RON  per 20.00 kg
0745760600908
Sac 25 Kg Pulbere
in stoc
24,70 RON
673,00 RON  per 25.00 kg
0745760600878
Punga 5 Kg Cuburi
in stoc
30,70 RON
167,30 RON  per 5.00 kg
0745114359476
Punga 0,500 kg Cuburi
in stoc
23,00 RON
50,14 RON  per 1.00 kg
Posibil sa te intereseze
  • Cele Mai Vandute
  • Produse Populare
Livrare rapida

Oferim livrare prin curier in toate localitatile din tara

Calitate garantata si consultanta

Produsele sunt oferite dupa ce calitatea lor a fost verificata

Returnare gratuita in 14 zile *

Ai 14 zile pentru a verifica produsul