+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Menu
Sarea este sanatoasa pentru toata lumea?
07/08/2022

Sare simpla sau sare iodata?

Sarea este unul dintre cele mai folosite și mai obișnuite substanțe chimice pe care le întrebuințăm în bucătărie. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri în toată lumea, ea este întrebuințată fie ca un aditiv alimentar( pentru că păstrează alimentele mult timp), fie ca un element chimic de bază al îmbălsâmării morților..Există însâ și unele popoare care nu îi acordă nicio importanță: eschimoșii din nordul Canadei și indienii din sudul Americii.

Beneficiile sării sunt însă indiscutabile: lipsa sării din alimentație duce la tulburări de fertilitate, la tulburări depresive, la tulburări neurologice, pentru că sodiul are un rol esențial în menținerea unui echilibru al fluidelor din corpul nostru , în transportul oxigenului și al nutrienților, dar și în producerea de electricitate în cortex.

Studiile au descoperit că sensibilitatea noastră la sare variază de la persoană la persoană – în funcție de factori atât de variați precum etnie, vârstă, indice de masă corporală, sănătate și antecedente familiale de hipertensiune arterială. Unele studii au descoperit că cei cu sensibilitate mai mare la sare sunt mai expuși riscului de a face hipertensiune arterială asociată cu consumul de sare.

De fapt, unii oameni de știință susțin acum că o dietă săracă în sare este la fel de periculoasă pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca un consum ridicat de sare. Cu alte cuvinte, există o curbă în formă de J sau U, cu un prag în partea de jos, unde riscurile încep să revină.

O meta-analiză, de exemplu, a găsit o legătură între aportul scăzut de sare și evenimentele cardiovasculare și deces. Cercetătorii au susținut că consumul fie a mai puțin de 5,6 g, fie a mai mult de 12,5 g pe zi este asociat cu sănătatea negativă.

Problema constă în a echilibra consumul de sare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda un consum zilnic mai mic de 5 g de sare, iodata, aproximativ o linguriță. Recomandarea se adresează persoanelor adulte și sănătoase. Copiii și vârstnicii au nevoie de o cantitate mai mică de sare, iar persoanele cu diferite afecțiuni trebuie urmeze recomandările medicilor specialiști.

Excesul de sodiu poate duce la afecțiuni grave: tensiune ridicată, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și un risc sporit de deces prematur. De asemenea, poate determina retenție de lichide. Unele cerceri au legat excesul de sodiu de cancerul la stomac.

De ce sare iodată și nu sare obișnuită?

Dar ce înseamnă de fapt termenul „iodat”? Dacă sarea pe care o folosiți este iodată, înseamnă că elementul iod a fost pus în sare. Iodul este o substanță care se găsește mai ales în oceane și mari.

   Corpul uman nu produce iod, dar el este important pentru o tiroidă sănătoasă și alte funcții ale corpului. O deficiență a iodului în organism poate duce la stări de amețeală, pierderi în greutate, căderea părului și un dezechilibru hormonal care necesită tratament medicamentos pentru câteva luni. Prin urmare, majoritatea statelor lumii au îmbogățit sarea cu iod pentru a susține aportul optim necesar organismului.

Care sunt însă riscurile unui consum exagerat de iod?

Excesul de sodiu poate imbolnavi inima, determinand aparitia afectiunilor cardiovasculare si a hipertensiunii.

Un consum exagerat de sare iodata poate duce la agravarea unor simptome sau a unor afectiuni cronice de care sufera o persoana. Astfel, se pot agrava guta, diabetul zaharat, litiaza renala, precum si durerile osoase.

Apar frecvente pierderi in greutate.

Se agraveaza bolile de stomac.

Creste riscul de aparitie al depresiei sau al anxietatii.

Ce te faci însă dacă ai un aport însemnat de iod în organism de care nu știi?

Care sunt riscurile unui consum al acestei sări iodate?

Este ea sănătoasă pentru toată lumea?

Oare nu cumva ar trebui consumată doar în urma efectuării unor analize medicale care să ateste deficitul de iod din organism?

La aceste întrebări doar viitorul ne poate răspunde.Până atunci ar fi ideal să consumăm sare îmbogățită cu iod natural, adică sare de mare sau să facem analize pentru a fi siguri că un element atât de banal și de necesar, cum este sarea, nu ne face rău.

 

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu