Atentie Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. DA
Puțin ajutor în lupta împotriva cancerului : plantele aromate și condimentele
24/01/2020

             

      Condimentele au fost utilizate pe scară largă de mii de ani, datorită aromei, gustului și culorii.

      Unele condimente au fost utilizate ca plante medicinale în medicina populară pentru tratamentul diferitelor boli, deoarece conțin mulți compuși bioactivi și au o mulțime de efecte benefice asupra sănătății. De exemplu, unii antioxidanți din mirodenii, cum ar fi curcumina (turmericul), eugenolul (cuișorul) și capsaicina (ardeiul roșu), s-a demonstrat experimental ca pot controla stresul oxidativ celular datorită proprietăților antioxidante și capacității lor de a bloca producerea de oxigen reactiv.

       În plus, procesele inflamatorii au fost modulate de compuși din condimente, cum ar fi curcumina și timochinona .

       Mai mult decat atât, condimentele au fost uneori folosite ca sursă în strategiile antimicrobiene alternative, inclusiv unele condimente aparținând genului Cinnamomum (Scortisoara).

       Totodată, au fost confirmate efectele imunomodulatoare ale unor compuși din condimente, cum ar fi timochinona extrasa din chimenul negru.

      Într-un cuvânt, efectele antioxidante, antiinflamatorii și imunomodulatoare ale condimentelor și plantelor aromate au fost demonstrate în multe studii. Prin urmare, condimentele ar putea fi utilizate pentru prevenirea și tratarea cancerului, deoarece stresul oxidativ , stresul inflamator și răspunsul imun au fost asociate cu geneza , creșterea și metastazarea cancerului. De fapt, evidențele epidemiologice și experimentale au arătat că anumite condimente ar putea scădea riscurile unor tipuri de cancer

 

            Cancerul este una dintre cele mai devastatoare boli din întreaga lume. Conform statisticilor OMS, procentul noilor cazuri începand cu anul  2000 a fost estimat ca fiind în creștere cu aproximativ 20% față de deceniul precedent.

              Aproximativ 56% din decesele produse de cancer apar în lumea în curs de dezvoltare. Motivul numărului crescut de decese cauzate de cancer se datorează speranței de viață sporită obținută prin combaterea bolilor care pot pune viața în pericol. În plus, consumul de tutun, infecțiile mai noi, degradarea mediului, schimbarea stilului de viață, dieta și malnutriția contribuie ca factori majori la creșterea numarului de decese cauzate de cancer.

               La bărbați, cancerul pulmonar este tipul principal de cancer atât în ​​ceea ce privește cazurile noi, cât și în cazul deceselor. Al doilea cancer cel mai frecvent la nivel global este cancerul de stomac cu aproape două treimi din numărul de cazuri aparute în țările în curs de dezvotare și în mod particular în China. Aceasta este urmată îndeaproape de cancerul de prostată și colo-rectal. Mai mult de trei sferturi din cazurile de cancer de prostată și două părți de cancerul colorectal apar predominant în lumea dezvoltată. La bărbați, în tarile în curs de dezvoltare, cele cinci tipuri de cancer primare sunt  de plămâni, stomac, ficat, esofag și cap și gât.

              Cancerul mamar  și al colului uterin sunt cele mai importante două tipuri de cancer la femei și reprezintă o treime din toate cazurile diagnosticate la femeile din tarile în curs de dezvoltare.

              Pentru a combate bolile, inclusiv cancerul, oamenii au cautat soluții în mediul înconjurător și astfel au apărut sistemele de medicina tradiționala în întreaga lume. Ierburile și condimentele au fost folosite de generații ca suplimente alimentare și pentru a trata unele afecțiuni. Fiecare sistem traditional a dezvoltat o serie de prescripții eficiente de vindecare a bolilor pe bază de plante, care s-au răspândit în întreaga lume.

 

              Evoluția diferitelor sisteme de medicină a fost asociată inițial cu istoria culturală și religioasă. Un număr enorm de plante medicinale au fost, de asemenea, recunoscute în fiecare sistem de îngrijire a sănătății și distribuite în diferite părți ale lumii. Aproximativ 250.000 de specii de plante sunt înregistrate în diferite părți ale lumii, din care aproximativ 80.000 specii de plante sunt medicinale. Conform OMS peste 30% din populația plantelor din lume a fost folosită în scopuri medicinale la un moment sau altul.

         Cele mai multe sisteme tradiționale de îngrijire a sănătății din lume, cum ar fi Egiptul, Orientul Mijlociu, India și China s-au dezvoltat începând cu 3000 î.Hr.

        In India sistemul de îngrijire a sănătății pe bază de plante datează de la aproape 5000 de ani, iar dovezile științifice și studiile efectuate în această țară, au arătat că multe dintre aceste ierburi și mirodenii au proprietăți medicinale.

               Un numar mare de studii a demonstrat că ierburile și condimentele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi usturoiul, chimenul negru, cuișoarele, scorțișoara, cimbrul, frunzele de dafin, muștarul și rozmarinul, posedă proprietăți antimicrobiene care, în unele cazuri, pot fi utilizate în scop terapeutic.

              Alte condimente, cum ar fi șofranul, turmericul, chimenul negru, ceaiul, fie verde, fie negru, și semințele de in conțin fitochimice puternice, inclusiv carotenoizi, curcumine, catechine și, respectiv, lignan, care oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului.

 

 

Despre cancer 

 

              Ce este cancerul? Cancerul este o boală complexă care poate fi cauzată de un mediu toxic, alimente superprelucrate, stil de viață, stres, toate acestea provocând acumularea de materiale toxice care perturbă echilibrul elementelor de bază ale organismului. Fiecare cancer este unic, felul în care crește și se dezvoltă, șansele sale de a se răspândi, felul în care afectează organismul și simptomele produse.

Câțiva factori, inclusiv organele pe care le afectează și modul în care cresc celulele canceroase determină tipurile de cancer. Cu toate acestea, toate tipurile de cancer se încadrează în patru mari categorii, cum ar fi carcinomul, sarcomul, leucemia și limfomul.

Carcinomul este un neoplasm malign de origine epitelială și apare în țesuturile organelor corpului precum nasul, colonul, penisul, sânii, glanda prostatică, vezica urinară și ureterul. Aproximativ 80% din toate cazurile de cancer sunt carcinoame.

Sarcoamele sunt tumori care își au originea în os, mușchi, cartilaj, țesut fibros sau grăsime.

Leucemia este cancerul sângelui sau al organelor formatoare de sânge.

Limfomele afectează sistemul limfatic, o rețea de vase și noduli care acționează ca filtru al corpului.

 

 

Terapia cancerului în medicina modernă

 

 

               În medicina modernă, cancerul este tratat prin chimioterapie, radiație, excizie chirurgicală, terapie biologică sau prin transplant de măduvă osoasă (BMT).

Chimioterapia este utilizarea anumitor medicamente care tratează boala. În prezent, medicamentele chimioterapeutice afectează celulele sanatoase cu diviziune rapidă, precum cele responsabile pentru creșterea părului și înlocuirea celulelor epiteliului din intestin, provocând astfel efecte secundare adverse. În tratamentul cu radiații, se folosesc doze mari de radiații care pot ucide celulele sau le pot împiedica să crească și să se divizeze.

Radioterapia este un instrument util pentru tratarea cancerului, deoarece celulele canceroase cresc și se împart mai rapid decât multe dintre celulele normale din jurul lor.

Chirurgia este cea mai veche formă de tratament pentru cancer pentru a îndepărta masa solidă a unei tumori împreună cu o marjă sănătoasă de țesut. În plus față de tumoră, alte structuri, cum ar fi ganglionii limfatici sau vasele de sânge aflate în imediata apropiere a tumorii vor fi îndepărtate pentru a ajuta la identificarea gradului de cancer și pentru a elimina optim toate țesuturile canceroase

Conceptul general al terapiei biologice sau al terapiei cu gene este definit ca transferul materialului genetic (transgen) către o celulă țintă din motive terapeutice. Introducerea transgenului într-o celulă somatică sau într-o celulă germinativă poate restabili o funcție pierdută (substituția genelor), poate iniția o nouă funcție (adăugarea genelor) sau poate interfera cu funcția unei gene (inhibarea genei).

Transplantul autolog de măduvă osoasă (ABMT) a fost utilizat din ce în ce mai mult în tratamentul bolilor maligne. Atunci când rezultatele preliminare sunt analizate, este evident că rezultatul acestei modalități de tratament este afectat de mai mulți factori, cum ar fi starea bolii sau gradul  tumorii la momentul ABMT, efectul anti-tumoral al terapiei intensive pretransplant și afectarea maduvei osoase de către celulele tumorale.

 

 

Medicina Ayurvedică - plantele și utilizarea lor

 

 

              În Ayurveda, boala este rezultatul trăirii în dezacord cu propriul organism, iar cancerul este o boală care este cauzată de dereglarea celor trei energii fundamentale ale corpului, denumite doshe, Vata, Pitta și Kapha.

        Cancerul reprezintă o energie negativă formată de obicei dintr-un exces de,, apana'' (mișcarea descendentă a aerului). Balonarea, constipația și diareea pot fi simptome de baza conform Ayurveda. Celulele canceroase, lipsite de oxigen (,,prana''), reprezintă o creștere a organismului în afara regulilor energiei vitale.

       În sistemul vedic, cancerul este cauzat de întreruperea aurei care permite intrarea forței astrale negative, care va fi vindecată prin curățare emoțională, mantră și meditație.

      Potrivit Ayurveda, substanțele medicinale și corpurile vii sunt similare în compoziție. Prin urmare, ierburile și medicamentele influențează organismul în funcție de natura și atributele lor.

      Potrivit lui Charaka, medicamentele sunt acele substanțe care, după intrarea în organism, sunt eliminate prin tractul gastro-intestinal într-o perioadă specificată după terminarea rolului lor corector. Uneori, va exista o suprapunere între alimente și medicamente, iar alimentele au și proprietăți medicinale, iar medicamentele au, de asemenea, acțiuni de construire a țesuturilor.

      De asemenea, corpul uman este constituit din cinci elemente de bază, adică eter, aer, apă și pământ care se manifestă ca cele trei principii sau elemente de bază, „Tridosha”, adică Vata, Pitta și Kapha. Aceste trei elemente de bază controlează toate funcțiile biologice, psihologice și fiziopatologice ale corpului, minții și conștiinței și atunci când echilibrul a trei elemente se perturba, contribuie la producerea bolii.

     Constituția de bază a corpului (prakruti = natura) unui individ rămâne nealterată pe parcursul vieții, deoarece este controlată genetic și este formată dintr-o combinație a tuturor celor trei elemente cu tendință predominantă către unul sau mai multe. Toate tratamentele ayurvedice încearcă să stabilească un echilibru între elementele corporale, adică Vata, Pitta și Kapha.

    Terapiile naturiste ayurvedice pentru tratamentul cancerului sunt de diferite tipuri.

    Poate fi o planta ce determina o purificare/detoxifiere a organismului/sangelui, care distruge toxinele. Aceste ierburi sunt folosite proaspete împreună cu o dietă de detoxifiere. Această categorie de plante se pretinde ca vindeca cancerul limfatic sau de piele.

     Cea de-a doua categorie de plante medicinale sunt stimulanți circulatori care stimuleaza circulația sângelui și ajută la vindecarea țesuturilor. Cancerul de sân și uterin sunt tratate cu aceste plante.

     Cea de-a treia categorie de ierburi este pentru întărire a imunității, si este bună în condiții de debilitate a organismului.

      A patra categorie de ierburi include expectoranți speciali. Sunt utilizate pentru cancerul de tiroidă, gât sau limfatice

      În afară de aceste categorii, există plante aromatice sau amare și au proprietăți de reducere a grăsimilor și de distrugere a toxinelor.

 

 

               Studii privind medicina complementara alternativa

 

 

              Medicina complementară și alternativă (CAM) a câștigat popularitate în rândul pacienților cu cancer, de asemenea, la nivel mondial. În rândul pacienților cu cancer, utilizarea CAM variază între 30 și 75% la nivel mondial și include abordări dietetice, tratamente cu plante și alte tratamente biologice.

              Sistemul indian de medicină, Ayurveda are un avantaj în acest domeniu. În 1998, Congresul SUA a mandatat crearea Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă (NCCAM) pentru a conduce și susține o astfel de cercetare a terapiilor CAM în SUA.

          Un studiu realizat în Israel a indicat că, beneficiile cheie ale medicinei complementare alternative raportate de pacienți includeau îmbunătățirea bunăstării emoționale și fizice și capacitatea crescută de a combate boala.

          Cea mai frecventă metodă CAM a părut a fi terapia pe bază de plante, iar cea mai frecvent folosită plantă a fost urzica înțepătoare în Turcia. Răspunsurile pacienților au indicat că „dorința de a face tot posibilul pentru combaterea bolii” și „ideea că ar putea fi de ajutor, cel puțin nu este dăunătoare” au fost cele mai frecvente două motive pentru utilizarea CAM. Un studiu realizat la Michigan (Wyatt și colab., 1999) a arătat că aproximativ 33% dintre pacienții cu cancer în vârstă au raportat că au utilizat terapii complementare.

          Sistemele tradiționale indiene de medicina, cum ar fi Siddha, au raportat beneficii pentru pacienții din India prin intervenții pe bază de plante pentru tratarea cancerului.

          Un sondaj realizat în SUA  a arătat că, consumul de medicamente alternative și cheltuielile pentru acesta au crescut substanțial între 1990 și 1997, atribuite în principal unei creșteri a proporției populației care caută terapii alternative. Chemopreventia cancerului prin fito-substanțe chimice poate fi una dintre cele mai fezabile abordări pentru gestionarea cancerului. De exemplu, fito-substanțele chimice obținute din legume, fructe,condimente,plante aromate, ceaiuri, s-au dovedit că suprimă carcinogeneza experimentală în diferite organe.

 

 

      Mecanismul de acțiune al ierburilor și condimentelor

 

 

              Utilizarea plantelor si condimentelor pentru beneficii medicale a jucat un rol important în aproape fiecare cultură de pe pământ. Medicina pe bază de plante a fost practicată de culturile antice din Asia, Africa, Europa și Americi.

               Popularitatea recentă în utilizarea plantelor poate fi legată de convingerea că ierburile pot oferi un anumit beneficiu peste medicamentul alopatic și permit utilizatorilor să simtă că au un anumit control în alegerea medicamentelor . Farmacologia Ayurveda consideră că acțiunea medicamentului este mediată total sau parțial prin rasa (gust), vipaka (asimilarea / soarta medicamentului), veerya (doza) și prabhava (activitatea) medicamentului. Totusi, să amintim că doar folosirea unei plante raportate în textele clasice pentru o anumită boală nu va ajuta, întrucât Ayurveda este într-adevăr un mod de viață.

       Există dovezi științifice considerabile, atât epidemiologice, cât și experimentale, privind legumele și fructele, ca caracteristici cheie ale dietelor asociate cu riscuri reduse de boli, cum ar fi cancerul și infecțiile. Aceasta a dus la utilizarea mai multor fitometaboliți ca agenți anticarcinogeni și cardioprotectori, promovând o creștere semnificativa a consumului lor ca suplimente alimentare.           

      Un numar impresionant de date există în sprijinul conceptului potrivit căruia ingredientele alimentare indiene pot fi utilizate în strategii preventive care vizează reducerea incidenței și mortalității provocate de diferitele tipuri de cancer, datorită proprietăților lor antioxidante, antimutagene și anticarcinogene. Ingredientele vitale utilizate în gătitul indian includ turmericul, cuișoarele, ghimbirul, anasonul, muștarul, șofranul, cardamonul și usturoiul.

     Produsele pe bază de plante pot acționa într-un mod similar cu produsele farmaceutice, dar fără efecte secundare.

     Compușii antiinflamatori naturali abundă în lumea plantelor și se găsesc în ceaiul verde, condimentele turmeric și rozmarin si altele. Deoarece utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) este asociată cu un risc redus pentru mai multe tipuri de cancer, este cel puțin plauzibil ca AINS natural să fie studiat pentru o posibilă utilizare in preventia cancerului.

     Studiile farmacologice au demonstrat numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv efectele anti-mutagene și imuno-modulatoare ale șofranului (Crocus sativus, L.), în afară de utilizarea sa ca agent aromatizant. O reducere semnificativă a formării papilomului a fost demonstrata prin aplicarea șofranului.

    Mai multe studii epidemiologice sugerează că consumul de legume crucifere poate fi deosebit de eficient (în comparație cu consumul total de fructe și legume) în reducerea riscului de cancer la mai multe organe.

 

 

Cateva plante importante in terapia cancerului

 

 

-  Aloe barbadensis (Aloe) Aloe aparține familiei Liliaceae. Planta este o plantă perenă cu tulpină condensată și frunze suculente dispuse într-o formă de rozetă. Exudatele frunzelor cărnoase suculente conțin o serie de compuși importanți din punct de vedere terapeutic, cum ar fi aloina, aloe emodina, etc. Specia este originară din Africa de unde a fost introdusă în India.

- Andrographis paniculata (Kalmegh) Planta aparține familiei Acanthaceae. Este o plantă anuală ramificată erectă, cu frunze simple dispuse în mod opus. Întreaga planta este importantă din punct de vedere terapeutic. Specia este raspandita în intreaga India, Sri Lanka și Malaezia.

 

 

 - Asparagus racemosus (Satavari) Este un membru al familiei Liliaceae, iar planta creste in zonele stancoase, este lemnificata  și mult ramificata, crescand sub forma de tufa. Specia este raspandita în întreaga India tropicală și sub-tropicală, Sri Lanka, Australia și Africa tropicală.

 

 

- Crocusus sativ (Sofran) Sofranul apartine familiei Iridaceae. Planta are un corm subteran, cu teci reticulate strâns. Florile sunt violete. Stigma este importantă din punct de vedere medicamentos. Specia este originară din Europa și cultivată în Kașmir.

 

 

- Curcuma longa (Turmeric) Este un membru al familiei Zingiberaceae. Planta este erbacee în natură. Portaltoiul este mare și poartă tuberculi cilindrici care sunt galbeni sau portocalii în interior și sunt importanți din punct de vedere medicinal. Specia este cultivată intens la tropice.

 

 

- Piper betle (Betel) Betelvine aparține familiei Piperaceae. Este o planta cataratoare, perena, aromatica, cu frunze simple, alternative. Frunzele sunt aromate și sunt importante din punct de vedere medicamentos. Este cultivat intens în India și folosit ca stimulent. Specia este originară din Malaysia.

 

 

 - Piper longum (Piper lung) Long Pepper / Piperul lung este un membru al familiei Piperaceae. Este o planta perena, aromatica, cu frunze simple, alternative. Fructele mature și porțiunea de rădăcină și bazală a tulpinii sunt importante din punct de vedere medicamentos. Specia este originară din India tropicală și subtropicală, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka.

 

 

- Semecarpus anacardium (Bhela / Arborele de caju oriental) Planta aparține familiei Anacardiaceae. Este un arbore de foioase de dimensiuni mici până la medii, cu scoarță brună de culoare maro închis, inrudit cu arborele de caju. Fructele sunt folosite în scop terapeutic. Specia este distribuită în India sub-Himalaya și tropicală, Malaezia și Australia.

 

 

- Taxus baccata (Tisa) Taxus este un membru al familiei Coniferae. Este un copac cu frunze perenne de dimensiuni mici sau medii, tulpina dreapta și ramurile orizontale. Frunzele sunt lungi, liniare, aplatizate și înguste și cunoscute în mod obișnuit ca ace. Coaja de tulpină este utilizată în scopuri medicinale. Este raspandit în Himalaya temperată, dealuri Khasi, Tamil Nadu, Europa, Africa și America.

 

 

- Vateria indica (Kundura, copacul indian) Este un membru al familiei Dipterocarpaceae. Planta este un copac rășinos, cu scoarță albicioasă, frunze întregi. Rășina și coaja sunt utile din punct de vedere medicamentos. Specia este distribuită în întreaga vestă a Indiei.

 

 

- Withania somnifera (Ashwagandha) Planta aparține familiei Solanaceae. Este o plantă perena, cu frunze simple alternative. Planta este raspandita pe scară largă în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Rădăcinile sunt considerate importantedin punct de vedere medical medical.

 

 

 

 

Alte plante cu proprietati anticancerigene

 

 

- Abelmoschus esculentus L. (Bama): semintele eficiente impotriva cresterii celulelor canceroase

- Achillea millefolium L.(Coada soricelului): uleiul esential este anticanceros

- Actaea spicata L.(Orbalt) :  util impotriva tumorii ascitice Ehrlich

- Aerva pseudotomentosa Blatt. & Hall. : intreaga planta anticanceroasa

- Agave americana L.(Agava) : frunzele anticanceroase

- Ailanthus excelsa Roxb.(creste in India si Sri Lanka): radacinile antitumorale si eficiente impotriva leucemiei limfocitara

- Ajuga bracteosa Wall.ex Benth.(creste in India) : frunzele si radacina anticanceroase

- Albizia lebbeck (L.) Willd. (Albitia, varietatea indiana, creste si in Noua Guinee): pastaile si radacina anticanceroase

- Alhagi pseudalhagi (Bieb) Desv. (leguminoasa utilizata in Asia : planta este anticanceroasa  

- Allamanda cathartica L.(Trompeta aurie) : extractul de frunze lupta impotriva leucemiei si carcinoamelor

- Alstonia scholaris (L.) R. Br.(Copacul dracului, creste in China si Asia tropicala) : coaja tulpinei este anticanceroasa

- Allium sativum L. Bulb (Usturoiul): sucul  este antitumoral

- Anamirta cocculus (L) Wt. & Arn. (planta cataratoare creste in sud estul Asiei): partile aeriene sunt anticanceroase

- Annona squamosa L. Corydine (Sugar apple tree): planta este anticanceroasa

- Aristolochia indica L.:  planta este anticanceroasa

- Asparagus racemosus Willd.(Asparagus) : partile aeriene sunt anticanceroase

- Avicennia officinalis L. Lapachol (creste in Filipine):  antitumorala

- Baliospermum montanum (Croton salbatic): planta este anticanceroasa

- Berberis aristata DC.(Curcuma de copac) : radacina este anticanceroasa

- B. asiatica Roxb. Ex DC : radacina este anticanceroasa

-  B. lycium Royle (Indian lycium): radacina este anticanceroasa  

- Bergenia vulgaris L.(Begonia comuna) : rizomul este anticanceros

- Buchnania lanzan Spreng. : partile aeriene sunt anticanceroase

- Casearia zeylanica (Gaertn.)Thw. : partile aeriene sunt anticanceroase

 - Calamus rotang L.(creste in India, Myanmar) : partile aeriene sunt anticanceroase

- Calotropis gigantea (L.) R. Br.: frunzele si radacina sunt anticanceroase

 - C. procera R.Br. : partile aeriene sunt anticanceroase

- Capparis grandis L.f. (Copacul de capere): partile aeriene sunt anticanceroase  

- Caucus carota L. (Morcovul salbatic, creste in Europa si sudul Asiei): antitumoral

- Citrus medica L. (Chitra, ruda cu citrusul): partile aeriene sunt anticanceroase

- Cleome gynandra (L.) (Varza africana): planta este anticanceroasa

- Colchicum luteum Baker (Crocus) : rizomul si semintele sunt anticanceroase

- Corchorus aestuans L. : planta este anticanceroasa

- Crotalaria retusa L. : planta are activitate antitumorala

- Curculigo orchioides Gaertn. : planta este anticanceroasa

- Datura metel L.(Datura) : planta este anticanceroasa

-  Dipteracanthus prostratus (Poir.) Nees : planta are activitate anticanceroasa impotriva carcinomului epidermoid al nasopharynx.

- Dolichos uniflorus Lamk. : planta este antitumorala

- Drimia indica (Roxb.) Jessop : planta este anticanceroasa

- Nigella sativa ( Chimenul Negru)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu