Semințe De Susan Alb (Punga 1,0 kg)

 Semintele De Susan pot fi consumate ca atare sau utilizate pentru extragerea uleiului de susan. Contin substante grase, proteine, vitamine B,D,E si F, pana la 65 % ulei in compozitia caruia intra doua substante specifice sezamol si sezamolin, fitosterine, esteri si alcool .Poate determina aparitia reactiilor alergice, uneori foarte severe.

 - Aplicatii : Semintele De Susan se utilizeaza in gastronomie, mai ales in produsele de patiserie si brutarie, in unele deserturi, in cosmetica si industria farmaceutica.

 - OMG : Semintele de Susan sunt un produs non-GMO

 

 Depozitare : Se depoziteaza in spatii racoroase si ventilate, in intervalul de temperatura 5-15 ºC, ferite de lumina solara, caldura si umiditate ( max 65 %).

 Termenul de valabilitate : Depozitate in conditiile mentionate de producator, produsul este valabil pana la 12 de luni de la data ambalarii.

 Ambalare : Semintele De Susan sunt ambalate in pungi de uz alimentar de 1 kg.

 

 Caracteristici :

 Seminte De Susan decojite, de forma ovala, de culoare alb-fildes, alb-galbui, de aceeasi calitate, sanatoase, curate, uniforme ca dimensiune. Gust si miros caracteristic, fara nuante straine sau de mucegai, fara urme de infestare. Textura ferma, specifica.

 - Umiditate : toleranta max 5 %  (SR EN ISO 665: 2003)

 - Corpuri straine % : lipsa (metoda gravimetrica)

 - Impuritati vegetale % : absent, toleranta max 0,05% (cantarire)

 - Cenusa insolubila in HCl 10 % : - , toleranta max 1% (SR 8613-2: 2009)

 - Vitamina A : 9 IU, Vitamina B6 :0,8 mg, 

 - Magneziu : 351 mg,  Fier :14,6 mg, Calciu :965 mg

 

 

 Origine : India 

 

 1. Despre susan

 2. Compoziția chimică

 3. Proprietati ale semintelor de susan

 4. Productia si comertul de susan

 5. Beneficii ale consumului semintelor de susan

 6. Utilizari ale semintelor de susan

 7. Reteta de Sparanghel cu susan

 

1. Despre susan

         Susanul este poate cea mai veche semință oleaginoasă cunoscută și folosită de oameni.

         A fost cultivat de secole, în special în Asia și Africa, pentru conținutul ridicat de ulei și proteine ​​comestibile. Recolta este acum cultivată într-o gamă largă de medii, extinzându-se de la tropice semi-aride și subtropice până la regiuni temperate. În consecință, cultura are o mare diversitate în cultivare și sisteme culturale.

        Deși sunt considerate originare din Africa centrală, cel mai probabil Etiopia, mulți cred că există dovezi convingătoare care să demonstreze că susanul este originar din India. Semintele de susan au fost larg dispersate de oameni atât spre vest cât și spre est, ajungând în China și Japonia, care au devenit centre secundare de distribuție.

       Susanul este o cultură importantă pentru fermierii mici și medi. Este cultivat pentru semințele sale, care conțin 38-54% ulei de foarte bună calitate și 18–25% proteine. Marea diversitate a tipurilor de susan, adaptarea lor largă la mediului , o gamă considerabilă de nutrienti conținuti și caracteristicile uleiului de semințe fac din susan un condiment excepțional.

 

 2.Compoziția chimică

     Semințele de susan au o valoare nutritionala ridicată datorită conținutului ridicat de ulei și proteine. Compozitia este puternic influențata de factorii genetici și de mediu. Semințele conțin 6–7% umiditate, 17–32% proteine, 48–55% ulei, 14–16% zahăr, 6–8% fibre și 5-7% cenușă.

     In general, soiurile indiene tind să aiba un continut mai mic de proteine ​​și mai mare de ulei, precum cele care apar în general pe piața de export și sunt utilizate in scop commercial.

     Conținutul de baza reprezinta în jur de 17% din semințele de susan și este reprezentat de mari cantități de acid oxalic, calciu, alte minerale și fibre brute. Astfel, atunci când utilizați susan pentru hrana, se recomandă îndepărtarea cojii. Când semințele sunt decojite corespunzător, conținutul de acid oxalic este redus de la aproximativ 3% la mai puțin de 0,25% din greutatea semințelor.

   3. Proprietati ale semintelor de susan

      Semințele de susan conțin mai mult ulei decât multe alte semințe oleaginoase. Conținutul de ulei variază în funcție de tipul de susan și factorii de mediu. A fost raportată o gamă largă de conținut de ulei de la 37 la 63% la diverse tipuri de semințe de susan. Conținutul de ulei din semințe variază, de asemenea considerabil în diferite soiuri și, de asemenea, în functie de anotimpul de creștere.

     Conținutul de ulei este, de asemenea, legat de culoarea și mărimea semințelor. Semintele alb sau crem au de obicei mai mult ulei decât semințele inchise la culoare, iar semințele mai mici conțin mai mult ulei decât semințe mai mari. Culturile de semințe grosiere au, în general, un continut de ulei mai mic decât tipurile cu semințe netede.

   De asemenea, semințele din plante care au o perioadă de creștere scurtă tind să aibă un continut de ulei mai mare decât cele de la plantele cu ciclu de creștere mediu-lung.

Aplicarea îngrășământului cu azot reduce conținutul de ulei din semințele de susan.

 4.Productia si comertul de susan

       Susanul este cultivat în principal în regiunile tropicale și subtropicale ale lumii, deși poate fi cultivat si în climatele mai temperate. Este cultivat într-o suprafață de 7,78 milioane hectare cu o producție de 3,15 milioane de tone și un nivel de productivitate de 405 kg / ha în lume.

       India este de departe cel mai mare producător, reprezentând 28% din producția mondială suprafață și 23% din producție . Alte mari țări producătoare de susan sunt: China, Myanmar, Sudan, Nigeria, Mexic și, într-o măsură mai mică, Etiopia, Uganda, Venezuela, Turcia, etc.

      Estimările producției mondiale de susan sunt întotdeauna oarecum exprimate cu o eroare, deoarece în țările în care există o suprafață substanțială de culturi plantate, o proporție mare este consumată de fermierii locali și nu este comercializată. Mari obstacolele în extinderea susanului sunt randamentele scăzute ale acestuia și absența mecanizarii pentru recoltarea mașinilor. În consecință, este nevoie de multă muncă manuală in sezonul recoltei.

      Ambele varietăți de semințe de susan (negru, alb) sunt cultivate în India.

      Comerțul mondial de susan este limitat. Cererea de susan la nivel mondial este frecvent mai mare decât producția mondială și, cu excepția cazului în care recolta este cultivată în mod deliberat ca si cultura pentru export, insa există rareori cantități mari disponibile comerțului mondial.

     India, China, sunt furnizori majori ai țărilor din Myanmar, Sudan și America Latină, precum si Mexic.

     Susanul alb este preferat pe piețele de export de brutarii comerciali și cofetarii, consideră că este de o calitate superioară decât susanul de culoare închisă.

 

 5.Beneficii ale consumului semintelor de susan

 - În  compoziţia chimică a seminţelor de susan găsim : proteine, substanţe grase, vitaminele B, D, E, F, ulei în cantitate mare, până la 65% iar uleiul conţine două substanţe specifice (sezamol şi sezamolin), fitosterine, esteri şi alcooli.

 - Semințele de susan sunt o sursă foarte bună de proteine de calitate (17g la 100g de semințe), conținând până la 20% aminoacizi. Reprezintă o alegere corectă  într-un regim raw vegan sau vegan bogat în proteine. Se pot adăuga cu ușurință în salate și alte mâncăruri, și chiar în deserturi, având un gust dulceag plăcut.

- Hepa-toxicitatea este asociată cu consumul îndelungat de medicamente sau alcool. Studii efectuate în China și Japonia au arătat faptul că semințele de susan pot reduce stresul oxidativ din ficat. De asemenea, cercetătorii au descoperit că aceste semințe au efecte analgezice asupra ficatului și ajută în combaterea efectelor negative ale paracetamolului, menținând un nivel intracelular ridicat de glutation (antioxidant puternic).

- Calităţile medicinale ale susanului sunt cunoscute încă din din cele mai vechi timpuri, acesta fiind benefic în bolile respiratorii, în afecţiuni intestinale ca diareea şi dizenteria, în deranjamente ale ciclului menstrual, în infecţii urinare. Seminţele de susan alină în suferinţe precum hemoroizii, constipaţiile, indigestiile.

- Contribuind la o bună digestie, seminţele de susan facilitează, totodată, şi asimilaţia. Se afirmă despre seminţele de susan că ar avea efecte şi în boli grele, cum ar fi neuroparaliziile.

- Cuprul din compoziţia seminţelor de susan are un rol vital în absorbţia fierului, ajutând astfel la prevenirea şi tratarea anemiei.
- În plus, el are calităţi antiinflamatorii mai ales la nivelul oaselor şi încheieturilor. Astfel, alături de mangan, care ajută la menţinerea densităţii oaselor, cuprul ajută bolnavii cu artrită reumatoidă.

- Semintele de susan sunt bogate in fibre, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos.

- Tot susanul e soluţia salvatoare şi în caz de constipaţie.

Foarte eficient este următorul amestec: migdale, seminţe de floarea-soarelui, semințe de susan şi in. Pisează le bine sau macină-le cu râşniţa electrică. Consumă zilnic câte o lingură din această pulbere. Ţine praful sub limbă vreme de 10-15 minute, după care înghite-l cu apă. Îl mai poţi adăuga în sucuri naturale sau salate. Nu păstra pulberea mai mult de zece zile, deoarece îşi pierde proprietăţile.

 6.Utilizari ale semintelor de susan

   Producția mondială de semințe de susan este utilizată aproape în întregime în scopuri culinare. În India, aproximativ 78% din susan produs este utilizat pentru extracția de ulei și aproximativ 20% pentru în scopuri domestice, cum ar fi prepararea produselor dulci și a cofetăriei și aproximativ 2% se păstrează pentru următoarea însămânțare.

- Semințele de susan, uleiul, frunzele și rădăcinile au o valoare medicinală excelentă. Planta de susan a jucat un rol major în sănătate. Oamenii din India, care trăiesc în armonie cu natura, au o cunoștință incredibilă a valorii medicinale a plantelor de susan și folosesc bunătatea naturii pentru a obține cele mai bune tradiții de sănătate.

- Semințele de susan sunt considerate microcapsule pentru sănătate și nutriție. Se presupune că tonifiază rinichii, ficatul și relaxează intestinul.

- Semințele sunt un emolient aromatic, digestiv, care înmoaie pielea, un tonic hrănitor, un calmant, laxativ, un antispasmodic, un diuretic și favorizează creșterea în greutate.

- Semințele sunt utilizate pentru tratamentul constipației, tinitusului, anemiei, amețelilor, vederii slabe și a numeroase probleme generale de sănătate asociate cu bătrânețea.

- O pastă din semințele amestecate cu unt este utilă în tratarea sângerărilor.

- Ca afrodisiac se utilizează semințe de susan amestecate cu semințe de in.

- Semințele măcinate și amestecate cu zahărul brun sunt consumate de mamele care alăptează pentru a încuraja producția lor de lapte.

- Regulat, utilizarea semințelor de susan stimulează dezvoltarea părului lucios, în special la copiii cu dezvoltare slabă a părului, o problemă generală în țările occidentale.

- Semințele sunt valoroase în căile respiratorii tulburări precum bronșita cronică, pneumonie, astm, tuse uscată și alte infecții pulmonare. Ele ajută, de asemenea, la corectarea tulburărilor menstruale neregulate și la reducerea durerii spasmodice în timpul menstruației. Semințele sunt utile și în tratamentul pentru dizenterie și diaree.

 7. Sparanghel cu susan

 

 Ingrediente:(pentru 6 portii)

- 500 gr sparanghel verde

- 1 lingura de unt

- 3 cepe tocate marunt

- 1 lingurita coaja de lamaie

- 1 lingura zeama de lamaie

- 1-2 linguri susan (putin prajit)

- un praf de sare

piper negru, proaspat macinat (dupa gust) 

 Preparare:

 Se curata si se spala sparanghelul sub un jet de apa.

 Se inlatura partea tare (lemnoasa) a sparanghelului si punem bucatile curate si frumoase intr-o oala cu apa cu sare. Se fierd 6-8 minute, pana devin mai moi, dar consistenta trebuie sa ramana crocanta.

 Se ia o tigaie mare de teflon, in care adaugam untul si ceapa. Se prajeste un minut, dupa care adaugam coaja de lamaie, zeama de lamaie si bucatile de sparanghel.

 Se mai calesc pentru aproximativ 3 minute, dupa care adaugam sarea si piperul proaspat rasnit.

 Cand sparanghelul este facut, se aseaza pe o farfurie incapatoare, si se presara pe deasupra mult susan.

 

 

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 0745114359322
Ambalare :
1 kg
Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a utiliza sau a consuma un produs. În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

11107
24,00 RON
24,00 RON  per 1.00 kg
/ Punga
in stoc
Pretul in puncte: 48 point
Puncte premiu: 1 point

Cantitatea minima pentru "Semințe De Susan Alb (Punga 1,0 kg)" este 1.

Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Seminte de susan, de aceeasi calitate, origine India
GTINEAN 0745114359322
  • Vizualizați toate variantele ca listă
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
24,00 RON
24,00 RON  per 1.00 kg
/ Punga
5 Kg
in stoc
119,00 RON
23,80 RON  per 1.00 kg
/ Punga
25 Kg
in stoc
539,00 RON
21,56 RON  per 1.00 kg
/ Sac
+