Meniu Blog
Cel mai folosit conservant alimentar : benzoatul de sodiu.
01/09/2020

Ce este benzoatul de sodiu ? Ar trebui să vă faceți griji în legătură cu folosirea acestuia?

Benzoatul de sodiu  este un conservant care se găsește în mod obișnuit în alimentele pe care majoritatea oamenilor le consumă zilnic, de obicei băuturi cum ar fi bauturile carbogazoase care sunt acide. Se găsește, de asemenea, în alimente precum murături, salsa, dresinguri pentru salata, suc de lamaie conservat, jeleuri, sos de soia .

Benzoatul de sodiu nu apare în mod natural și trebuie creat într-un laborator, deși ingredientul său principal - acidul benzoic - este natural. Acest acid poate fi găsit în multe plante obișnuite, cum ar fi roșii, cuișoare, scorțișoară, mere și merișoare, prune. De asemenea, este un produs secundar al unor procese de fermentare, cum ar fi obtinerea iaurtului.

    Benzoatul de sodiu, cel mai adesea cunoscut sub numele de conservant alimentar este folosit în alimente procesate și băuturi pentru a prelungi durata de valabilitate, dar are mai multe utilizări. Este utilizat in industria farmaceutica in producerea medicamentelor lichide precum siropul de tuse si intra in componenta peliculei de la suprafata pastilelor, facandu-le netede si usor de inghitit.

Benzoaţii se utilizează în combinaţie cu sorbaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Benzoatul de sodiu are, de asemenea, o utilizare semnificativă în industria sănătății și a frumuseții. Este utilizat în mod obișnuit impreuna cu glucono delta lactona ca si conservant  într-o mare varietate de produse cosmetice și în produsele de îngrijire personală ca ingredient in parfumuri si agent anticoroziv.

Benzoatul de sodiu este primul conservant admis de FDA în alimente și este un aditiv alimentar utilizat pe scară largă. Este clasificat ca fiind recunoscut în general ca sigur (GRAS), ceea ce înseamnă că experții îl consideră sigur atunci când este utilizat conform dozelor stabilite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit nivelul admis zilnic admisibil (ADI) pentru benzoatul de sodiu la 0-2,27 mg pe kilogram greutate corporală. În general, oamenii nu depășesc ADI printr-o dietă normală.

Benzoatul de sodiu nu se acumuleaza in oraganism. Este metabolizat si eliminat prin urina in 24 de ore. Este aprobat internațional ca aditiv alimentar și i se atribuie numărul de identificare E211. Atunci cand este utilizat trebuie inclus in lista ingredientelor de pe eticheta.

Cum actioneaza benzoatul de sodiu?

Este o pulbere cristalină inodoră, inodoră, combinatie a acidului benzoic și hidroxidului de sodiu. Acidul benzoic are rol de conservant, iar combinarea acestuia cu hidroxid de sodiu îl ajută să se dizolve în produse. Acidul benzoic nu este utilizat in general direct datorita solubilitatii sale reduse in apa.

Benzoatul de sodiu inhibă crestera drojdiilor şi mucegaiurilor din alimente, în produsele acide, prelungindu-le durata de valabilitate. Nu este foarte eficient împotriva bacteriilor şi ineficient în produse cu pH mai mare de 5 (uşor acide sau neutre).

Mecanismul de actiune începe cu absorbția acidului benzoic în celulă. Dacă pH-ul intracelular scade la 5 sau sub 5, fermentatia anaeroba a glucozei scade brusc ceea ce inhiba cresterea si supravietuirea microorganismelor care provoaca alterarea alimentelor.

Dozele prea mari conferă un gust acru exagerat.

Doza de încorporare în alimente: 150 mg/kg sau 150 mg/l, până la 2000 mg/kg

 

Puteti incerca si cateva retete in care este folosit conservantul alimentar. (benzoat de sodiu)

 

 

NECTAR DE MANGO

 

Ingrediente : 1 kg pulpa de mango

                    1 kg zahar

                    2 linguri acid citric

                    1 varf de cutit benzoat de sodiu

 Amestecati pulpa de mango,zaharul,acidul citric si doua cani de apa si fierbeti intr-o oala nonaderenta.

Cand sosul de mango este lipicios dar nu s-a ingrosat inca opriti focul. Amestecati benzoatul de sodiu in nectarul fierbinte.Turnati nectarul fierbinte in sticle avand grija sa lasati 2-3cm spatiu gol in sticla. Inchideti ermetic si pastrati intr-un loc racoros

 

 SOS CHILLI

 

Ingrediente:

  • Rosii 250 grame
  • Chilli bird eye 1 buc
  • Cuisoare pudra 1/2 lingurita
  • Seminte de mustar pudra 1 lingurita
  • Otet alb 1/4 cana
  • Zahar 1 lingura
  • Acid citric 1 lingurita
  • Amidon 1 lingurita
  • Pectina 1 lingurita
  • Acid acetic 1 lingurita
  • Benzoat de sodiu 1 varf de cutit
  • Sare dupa gust

 Indepartati semintele din pastaia de chilli si intr-un mojar zdrobiti impreuna cu zaharul si putina sare.

 Indepartati pielita rosiilor (puteti sa le opariti in apa fierbinte sau sa le tineti 10 minute in congelator apoi sa le scufundati in apa rece pentru a se desprinde pielita).

 Zdrobiti rosiile pentru a obtine piureul de rosii. Fierbeti intr-o oala nonaderenta timp de 10 minute piureul de rosii impreuna cu condimentele si acidul citric.

 Amestecati amidonul cu pectina,dizolvati cu putina apa si adaugati la fiert. Amestecati pana se ingroasa apoi indepartati de pe foc.

 Cand se raceste adaugati acidul acetic,otetul si conservantul(benzoatul de sodiu) dizolvat in putina apa. Amestecati bine.Transferati sosul in recipiente inchise ermetic. Pastrati in loc racoros.

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo