+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Menu
Ghidul tău complet pentru timpul de gătire la grătar
04/05/2022

Cum diferă timpii de gătire (frigere) la grătar in functie de tipul acestuia

-grătarele pe gaz

-grătarele cărbune?

Cu un grătar pe gaz , nu va trebui să așteptați să se aprindă cărbunele; poți doar să-l pornesti și să continuați cu gătitul. În schimb, cu un grătar cu cărbune , probabil că veți aștepta între 15 și 20 de minute ca sa aprindeti focul si mai apoi cărbunii să atingă o temperatură bună pentru gătit. 

Dar, desigur, timpii de gătire la grătar nu sunt singurul factor care va dicta dacă optați pentru un grătar pe gaz, cărbune sau chiar hibrid . Ați putea, de exemplu, să preferați aroma de fum pe care o face posibilă doar un grătar cu cărbune. 

Dacă nu există deja un termometru încorporat în grătarul cu cărbune, o altă opțiune este „testul mâinii”, prin care vă plasați mâna la aproximativ 15 cm deasupra grătarului. Numărați cât timp puteți lăsa acolo mana înainte de a fi nevoit să o îndepărtați. 

  • 8-10 secunde indică o căldură scăzută, între 120 C și 180 C.
  • 5-6 secunde sugerează o temperatură de 180 C până la 230 C,
  • în timp ce dacă poți rezista doar 2-4 secunde, aceasta semnalează o căldură mare de 230 C. pana la 290 C. 

Temperaturile mai ridicate, cuprinse între 230 C și 350 C, sunt ideale pentru gătirea rapidă a alimentelor precum kebab-urile sau fripturile. Alternativ, dacă este vorba de frigarui cu legume  sau de un burger mediu facut (suculent) , cu o crustă plăcut rumenită, urmăriți o temperatură medie spre mare de aproximativ 190 C până la 230 C. 

Pentru alimentele care trebuie gătite mai ușor – cum ar fi cârnații cu risc potențial de explozie – o setare mai mică de aproximativ 160 C va fi cea mai potrivită.

Înainte de a începe... obțineți instrumentele potrivite!

Pentru a obține timpii și rezultatele optime de gătit la grătar, veți avea nevoie de un termometru pentru carne și un cronometru (poate fi folosit si cel de la telefon). Asigurați-vă că aveți tot ce aveți nevoie înainte de a începe, cumpărând din gama noastră de accesorii și ustensile pentru grătar .

Timp de gătire la grătar pentru carne

Cât timp ai nevoie pentru a găti pui la grătar?

Fiți atenți când gătiți pui la grătar si aici ma refer la bucati mari (pui jumatati sau pui intreg), pentru a evita toxiinfecțiile alimentare este bine sa gătiți carnea de pasăre la cuptor, înainte de a o pune pe grătar. Pe gratar se finalizeaza coacerea pentru a-i spori aroma.

Timpul ideal de preparare a puiului la grătar

Pentru a frige un pui întreg, pregătiți grătarul pentru gătit indirect la foc mediu între 190 C și 230 C. Frigeti puiul timp de o oră și 15 minute cu capacul închis, sau până când temperatura internă ajunge la 71 C. Odată ce aveți gătiți puiul, lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute înainte de a tăia. 

Cum să gătești fripturi din carne de vită sau porc la grătar

Timp de gătire a fripturii la grătar

Cât timp ar trebui să gătești friptura la grătar?

Timpul recomandat de gătire a fripturii la grătar dacă doriți ca friptura să fie suculente,  este de până la cinci minute la temperatura mare, apoi încă trei minute la o temperatură mai scăzută. Țintește-te la o temperatură interioară între 57 C și 60 C. 

Pentru o friptură gătită mediu, gătiți din nou până la cinci minute la foc mare, înainte de a trece la o temperatură mai scăzută timp de șase minute. O temperatură internă de aproximativ 65 C ar trebui să fie ținta dvs. Gătitul unei fripturi bine făcute începe în același mod și se încheie cu 12 minute la temperatura mai scăzută, cu o temperatură interioară țintă de aproximativ 71 C.

Timpul perfect pentru gătirea burgerului pe grătar

Un burger bine făcut va avea o temperatură interioară de aproximativ 71 C, pe care ar trebui să o poți atinge la foc mare 230-290C în aproximativ nouă minute.

Cum să gătești carne de porc la grătar

Care este timpul ideal pentru a găti cârnați la grătar?

Temperatura cuprinsa între căldură mare și medie este optima pentru a vă asigura că interiorul cârnaților grosi dvs. este gătit bine. Când carnatul este gătit, temperatura internă ideală este de aproximativ 65 C, pe care ar trebui să o atingeți în cel mult 20 de minute. Pentru carnati subtiri timpul este de aproximativ 10-12 minute

Timpul de gătire a cărnii de porc la grătar 

Puteți gati bucati mari de carne de porc (spata, pulpa ). Când începeți sa gatiti un jambon de porc de aproximativ șapte până la opt kilograme, așteptați-vă la un timp de gătit de aproximativ nouă ore. Țintește-te la o temperatură interioară de 76 C. 

Mielul este cel mai bine servit medium rare. În funcție de modul în care vă place mielul gătit, vizați o temperatură interioară de 62 C, 71 C sau 76 C pentru medium rare,medium, respectiv, bine făcut (well done). 

 

Timp de gătire la grătar pentru pește

Mâncărurile din pește se pretează bine la aroma robustă și afumată asociată cu grătar. 

Indiferent dacă preferați crapul , dorada sau scrumbie intreaga sau tăiat în porții, orice pește este grozav pentru grătar. Pentru fiecare bucată, utilizați o bucată de folie suficient de mare pentru a crea un „pachet” care să înglobeze complet pestele, lăsând totuși suficient spațiu pentru ca acesta să „aburească” înăuntru.  

Pregătiți grătarul pentru gătit , preîncălziți grătarul la mediu spre mare și transferați cu grijă „pachetele” pe grătarul de gătit. Acoperiți cu capacul și lăsați să se gătească timp de 25 până la 30 de minute nederanjat sau până când este gata. 

Indiferent de tipul de carne folosit pentru gratar este bine ca bucatile sa fie bine condimentate cu cateva ore inainte sau in ziua precedenta in cazul bucatilor mai groase. Puteti condimenta mai multe bucati de carne si sa le introduceti in congelator. Bucatile condimentate si congelate sunt ideala pentru un picnic in natura. Carnea condimentata se decongeleaza mai repede si este mult mai frageda.

 

Cum să obțineți legume perfecte pentru grătar

În general, cel mai bine este să utilizați o metodă directă de frigere pe grătar la căldură mare pentru legume. Cu toate acestea, pentru legumele rădăcinoase dense, cum ar fi cartofii, ar trebui să utilizați metoda indirectă (inveliti cu folie de aluminiu).

 

Cum să gătești porumb la grătar

Timpul optim de grătar pentru de porumb este de 15 minute la foc mare. Întoarceți periodic porumbul pentru a găti suficient toate părțile.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate