Ce este gastronomia?
12/12/2022

Gastronomia este studiul alimentelor și culturii, cu accent pe mâncarea gourmet. Și în zilele noastre, orice poate fi gourmet, chiar și mamaliga cu brânză . Gastronomia cuprinde tot ce are legătură cu mâncarea și gătitul - tehnică, nutriție, știință, gust, experiență, cercetare, pregătire și perspective culturale. Deci, într-un fel, mulți dintre noi suntem gastronomi, fără să ne dăm seama.

Mâncarea este un lucru uimitor și există atât de multe aspecte de care adesea nu ne dăm seama sau pe care le luăm de la sine înțeles. Gătim, mâncăm, creștem, dar este atât de banal încât de multe ori nu ne mai gândim. Cei care o fac, cei care se concentrează pe mâncare, prepararea ei, locul ei în societate, gusturile și texturile ei, primesc o etichetă: „foodie”. Acest termen este controversat, dar sensul său este clar: acestei persoane îi pasă foarte mult de mâncare.

Cu toate acestea, ne pasă mult de mâncare, în adâncul sufletului. Și din ce în ce mai multe, elemente de gastronomie se infiltrează în conștiința mai multor oameni. Ajungem pe site-uri web și canale YouTube care ne învață cum să pregătim un friptura de miel sau cum să alegem un avocado copt. Facem poze cu experiențele noastre culinare și le distribuim pe Instagram. Explorăm modalități de a modifica gustul alimentelor, nu doar cu condimente și sosuri, ci si prin divere moduri de transformare a alimentelor. Căutăm acel ingredient secret care va face papilele gustative sa vibreze. Cerem să știm de unde provin alimentele noastre, să ne cunoaștem și să înțelegem producătorii și furnizorii noștri de alimente. Explorăm conexiunile culturale cu ingrediente și tehnici. Luăm chiar și cursuri care explică fiziologia gustului și a aromei. Cu toții suntem gastronomii într-un fel.

Fiecare masă pe care o gătim, fiecare experiență culinară în care ne îmbarcăm, fiecare ingredient nou pe care îl încercăm, fiecare videoclip instructor pe care îl urmărim, fiecare sfat pe care îl citim, fiecare fel de mâncare pe care îl facem și refacem și refacem, învățăm mai multe despre mâncare, despre gătit, despre legătura noastră cu ceea ce mâncăm. Învățarea este miezul acestui lucru, iar învățarea este modul în care devenim bucătari mai buni, degustători mai buni și furnizori mai buni de hrană. Învățarea despre mâncare nu necesită școlarizare costisitoare la nicio școală, nu necesită mult timp, necesită doar dorință, voință și acces la surse bune și de încredere. 

Cu ajutorul internetului, aveți acces la experți – oameni ca mine care își petrec viața găsind modalități noi și mai bune de a găti, de a mânca și de a împărtăși. Sunt fascinat de felul în care alegem, pregătim, gătim și mâncăm alimente, de ingrediente și metode și de ritualurile din timpul mesei. Și întrucât mâncarea este un concept social, la fel cum mesele trebuie împărtășite, propriile studii în gastronomie sunt îmbunătățite și mai complete prin posibilitatea de a le împărtăși comunității. 

 

Sfatul meu pentru oamenii curioși, deschiși și inteligenți este:
1. Fiți curioși, deschideți noi taramuri ale gustului și încercați tot ce vă este la îndemâna și doriți să încercați. Nu pentru că a mânca insecte devine la modă, va trebui să le mănânci.
2. Nu acorda prea multa atentie bloggerilor si influencerilor si urmeaza-ti propriul instinct si curiozitate. Sunt complet fiabile.
3. La haine știm deja că moda și tendințele predomină, dar în gastronomie nu este așa, nu te lăsa influențat. La masă, mâncăm din necesitate pentru a ne hrăni, sau din plăcere, nu pentru că este la modă.
4. Să încercăm totul, deschis, este ceea ce ne dă posibilitatea să adoptăm un anumit fel de mâncare, sau să evaluăm dacă un stil de gătit se potrivește gusturilor noastre, iar dacă nu ne place, putem încerca un alt fel de mâncare.
5. În fiecare stil de gătit, nu totul este bun, nici nu este totul rău, de aceea trebuie să încerci totul.

Pofta buna!

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi