Atentie Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. DA
Cazeina - o proteina importanta
23/05/2020

Laptele conține două tipuri de proteine ​​cazeina și zerul. Cazeina reprezinta  80% din proteina din lapte, în timp ce zerul 20%.

Proteina cazeină este digerată lent, în timp ce proteina din zer este digerată rapid. Aceasta este o diferență importantă între aceste două proteine ​​lactate populare.

Ca și alte proteine ​​animale, cazeina este o sursă completă de proteine. Asta înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru creștere și repararea testurilor.

  Există două forme principale de cazeina :

- Cazeina micelară: Aceasta este cea mai populară formă și este digerată lent.

- Cazeina Hidrolizat: Această formă este predigerata și cu absorbtie rapida.

Cazeina este o proteină lactată cu digestie lentă consumata adesea ca supliment. Mai multe studii au arătat că ajută la creșterea musculara, refacerea musculara, pierderea grasimii aducand totodata si alte beneficii organismului.

  O portie de 33 de grame de pulbere de cazeina conține 24 de grame de proteine, 3 grame de carbohidrați și 1 gram de grăsime.

Poate conține, de asemenea, diverși micronutrienți (cum ar fi calciul), dar compoziția exactă variaza în funcție de producator.

  Cazeina este binecunoscută ca o proteină cu eliberare lenta datorită ratei sale de absorbție incetinita în intestin. Aceasta înseamnă că îți hrănește celulele cu aminoacizi la un nivel scăzut pe o perioadă lungă de timp. Îți poate ajuta celulele să sintetizeze proteine, chiar și în perioadele în care corpul tău ar putea, în mod normal, sa isi procure energia din masa musculara, cum ar fi atunci când nu ai mai mâncat de ceva timp. Din acest motiv este intalnita si sub denumirea de produs,,anti-catabolic''si ajută la reducerea descompunerii musculare.

       Diverse studii efectuate au demonstrat rata lenta de digestie a cazeinei in comparatie cu digestia proteinei din zer. Un astfel de studiu s-a efectuat cu doua grupuri de persoane, participantii dintr-un grup au primit ca supliment alimentar cazeina iar cel de-al doile grup a primit proteina din zer. Pentru a monitoriza viteza de digestie a celor doua proteine s-a urmarit pentru o perioada de 7 ore nivelul aminoacizilor din sange, in apecial al leucinei, aminoacid important pentru organism.

S-a constatat un nivel crescut cu 25% al leucinei in primele ore la persoanele care au consumat proteina din zer iar persoanele din grupul care a consumat cazeina au metabolizat aceasta proteina lent, pe parcursul celor 7 ore. La aceste persoane s-a remarcat o crestere initiala a nivelului de leucina in primele ore dupa care acest nivel a fost redus constant pe parcursul celor 7 ore, acest fapt dovedind digestia lenta a cazeinei comparativ cu proteinele din zer.

Din cauza acestei eliberari lente a aminoacizilor se prefera consumarea cazeinei înainte de culcare pentru a ajuta la recuperare și pentru a reduce descompunerea proteinelor din mușchilor în timpul somnului.

Un alt studiu a comparat trei grupe de persoane : un grup a consumat cazeina, al doilea grup proteina din zer iar al treilea a fost un grup placebo.

Cercetătorii au descoperit că persoanele din grupul care a consumat cazeină a înregistrat o dublă creștere musculară și o triplă pierdere de grăsime în comparație cu grupul placebo. Grupul de cazeină a înregistrat, de asemenea, mai multe pierderi de grăsime decât grupul care a consumat proteina din zer.

Într-un alt studiu, un shake proteic de cazeină înainte de culcare a ajutat bărbații care se antrenează in forța să crească dimensiunea fibrelor musculare de tip 2 cu 8,4 cm2 în grupul care a luat suplimentului, comparativ cu 4,8 cm2 în grupul care a efectuat doar antrenament. Totodata, forta musculara a crescut in grupul care a consumat cazeina intr-o masura mai mica sau mai mare (media a fost de 20%) comparativ cu grupul care a efectuat doar antrenament.

Beneficiile consumului de cazeina :

  • Este anti-catabolica : reduce descompunerea proteinelor in organism datorită ratei sale de digestie lentă și furnizării susținute de aminoacizi celulelor musculare.Culturistii si sportivii folosesc acest supliment de zeci de ani.
  • Ca și alte proteine ​​animale, conține toți aminoacizii esențiali pe care propriul corp nu este capabil să-l producă în mod natural. Cel mai important, oferă o cantitate mare de leucină, care inițiază sinteza proteinelor musculare. Dacă consumi doar o cantitate redusă sau moderată de proteine, cazeina te poate ajuta să impulsionezi creșterea mușchilor prin simpla creștere a aportului de proteine. Acest proces are loc zilnic când corpul are un consum redus de energie și aminoacizi. Este accelerat în timpul exercițiilor fizice sau cand are loc o pierdere în greutate. Din acest motiv, cazeina este adesea folosită noaptea pentru a preveni descompunerea proteinelor care poate apărea, deoarece treceți printr-o perioadă relativ lungă fără mâncare în timp ce dormiți.
  • Unele studii sugerează că poate oferi beneficii antibacteriene și de crestere a imunitatii și poate reduce tensiunea arterială mare.
  • Reduce nivelul de trigliceride : Un studiu realizat la 10 persoane supraponderale a descoperit că a redus nivelul de trigliceride după o masă cu 22%
  • Reducerea radicalilor liberi : Unele dintre peptidele din pulberea de proteină de cazeină pot avea efecte antioxidante și pot combate acumularea radicalilor liberi nocivi.
  • Pierderea de grăsime: Un studiu ce a avut loc pe parcursul a 12 săptămâni a constatat că pierderea medie de grăsime în rândul persoanelor care au luat suplimentul a fost de trei ori mai mare decât la un grup placebo.

Are cazeina efecte secundare nocive?

Mitul potrivit căruia un aport ridicat de proteine ​dauneaza sănătatii a fost demontat de mai multe ori.

Studiile și recenziile directe au evidențiat faptul că nu există efecte negative la persoanele sănătoase.Singura excepție sunt cei cu afecțiuni renale sau hepatice acute, care au nevoie de o reducere a aportul de proteine.

Dacă luați 1-2 linguri de cazeină pe zi, atunci este foarte puțin probabil să obțineți efecte secundare notabile, cu atât mai puțin grave.

Totusi, exista persoane sunt alergice la cazeină sau intolerante la lactoză, care se găsește adesea în cantități mici in cazeina. Pentru aceste persoane consumul este contraindicat.

Un numar mic de persoane pot prezenta balonare sau alte simptome digestive, dar acest lucru depinde de individ.

Ca și zerul, proteina de cazeină este foarte sigură pentru consumul uman. După cum s-a discutat mai sus, poate avea chiar și câteva avantaje impresionante pe termen lung pentru sănătatea ta.

 Praful de proteină din cazeină este o sursă de proteine de înaltă calitate, de asemenea foarte convenabilă.

Dacă îl luați înainte sau după un antrenament, atunci este bine să folosiți o formă cu digerare mai rapidă precum hidrolizatul de cazeină - sau puteți lua pur și simplu proteine din zer. Cazeina o puteti consuma ca supliment in timpul zilei sau seara, inainte de culcare cu un pahar mare de lapte.

Doza zilnica de cazeina consumata trebuie corelata cu aportul de proteine din alimentatie si suplimente.

- O persoana activa, sportiva poate consuma zilnic intre 1,5-2 g pe kilogram greutate corporala

- O persoana sedentara poate consuma zilnic pana la 0,8 g pe kilogram greutate corporala

La sfârșitul zilei, cazeina este o sursă extrem debuna de proteine de calitate. Nu veți fi dezamăgiți dacă încercați.

 

Sursa : www.healthline.com/nutrition/casein vs wey protein

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu