+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Vitamina C pentru iaz - neutralizarea clorului si imbunatatirea sanatatii pestilor
27/07/2020

      Vitamina C este o metodă nouă si sigura pentru neutralizarea clorului din apa. Două forme de vitamina C, acidul ascorbic și ascorbatul de sodiu, vor neutraliza clorul si niciuna dintre ele nu este considerată o substanță chimică periculoasă.

În primul rând, vitamina C nu scade oxigenul dizolvat la fel de mult ca substanțele chimice pe bază de sulf. În al doilea rând, vitamina C nu este toxică pentru viața acvatică la nivelurile folosite pentru declorinarea apei. Deși acidul ascorbic este ușor acid și, în doze mari, va scădea pH-ul apei tratate, ascorbatul de sodiu este neutru și nu va afecta pH-ul apei tratate sau fluxul receptor. Ambele forme de vitamina C sunt stabile, cu un termen de valabilitate de cel puțin 1 an într-o formă uscată, dacă sunt păstrate într-un loc răcoros și întunecat. Cu toate acestea, după ce este pusă în soluție, vitamina C se degradează într-o zi sau două.

Acidul ascorbic

Un gram de acid ascorbic va neutraliza 1 miligram pe litru de clor in aproximativ 4 litri de apă. Reacția este foarte rapidă.

Ascorbat de sodiu

Ascorbatul de sodiu va neutraliza, de asemenea, clorul. Este neutru ca si pH și nu va modifica pH-ul apei tratate. Ascorbatul de sodiu este de preferat pentru neutralizarea concentrațiilor mari de clor. Dacă o cantitate mare de apă tratată va fi evacuată într-un flux mic, pH-ul apei tratate și al fluxului ar trebui să se încadreze între 0,2 și 0,5 unități ale fluxului receptor.

Aproximativ 2,8 părți de ascorbat de sodiu sunt necesare pentru a neutraliza 1 parte clor. Atunci când vitamina C este oxidată, se formează un acid slab numit acid dehidroascorbic.

 

Câteva studii au evaluat utilizarea acidului ascorbic și a ascorbatului de sodiu pentru a neutraliza nivelurile scăzute de clor - mai puțin de 2 miligrame pe litru. Un singur studiu (Tacoma Water Utility Report) a evaluat utilizarea acidului ascorbic pentru a neutraliza nivelurile ridicate de clor până la 100 de miligrame pe litru. Se recomandă folosirea acidului ascorbic pentru a neutraliza nivelurile ridicate de clor în volume mari de apă, deoarece scade pH-ul apei tratate.

Liderul de proiect al Centrului de Tehnologie și Dezvoltare San Dimas de la Tacoma Water Utility SUA a creat un mic experiment pentru evaluarea schimbărilor de apă în timpul utilizării ascorbatului de sodiu sau acidului ascorbic pentru a neutraliza o soluție puternică de clor. Experimentul a constat în:

 

  • Realizarea unei soluții puternice de clor (aproximativ 50 miligrame pe litru de clor).
  • Neutralizarea soluției de clor cu acid ascorbic sau ascorbat de sodiu.
  • Monitorizarea pH-ului, temperaturii, oxigenului dizolvat, clorului total și clorului liber după fiecare etapă.

                                            

Ascorbic Acid

pH

Temperatura (°C)

Oxigen dizolvat (mg/L)

Total Clor (mg/L)

Clor Liber

(mg/L)

 

20 l apa

7.6

22.3

8.3

0.75

0.05

 

+15 ml -6% clorura de sodiu

8.0

21.7

9.7

66.6

47.8

 

+2.5 g ascorbic acid

6.2

21.1

5.7

0.00

0.02

 

 

Sodium Ascorbat

pH

Temperature (°C)

Oxigen dizolvat (mg/L)

Total Clor (mg/L)

Clor Liber

(mg/L)

20 l apa

7.6

22.7

9.5

0.79

0.05

+15 ml -6% clorura de sodiu

8.1

21.7

9.1

52.6

47.6

+2.5 g sodium ascorbate

7.0

21.1

6.7

0.02

0.00

Atât acidul ascorbic, cât și ascorbatul de sodiu au scăzut nivelul de oxigen dizolvat al apei tratate la această doză. Ascorbatul de sodiu a afectat și nivelul pH-ului, deși nu la fel de mult ca și cu acidul ascorbic. In acvariul tratat cu ascorbat de sodiu s-a pus o pompa submersibila pentru a ridica nivelul de oxigen dizolvat și s-au introdus pentru testarea calitatii apei cativa pești ce mananca larve de țânțari Gambusia affinis.Dupa 24 h s-a constatat ca pestele era in stare perfecta de sanatate.

Pasionații de acvacultură și acvaristica folosesc vitamina C în apă pentru a ajuta la menținerea sanatatii peștilor. Se folosesc niveluri de până la 50 de miligrame pe litru de vitamina C pentru a trata rănile pestilor din acvariu sau a celor crescuti in iazuri/ferme de pesti.

 

        Vitamina C si sanatatea pestilor

 

        Vitamina C este probabil cea mai importantă vitamina pentru pesti, deoarece este un antioxidant puternic și imunomodulator. Corpul peștilor are nevoie de vitamina C (acid ascorbic sau ascorbat) pentru a rămâne în stare de sănătate adecvată.

  • Vitamina C aduce beneficii pentru organismul pestilor intervenind in sinteza colagenului, țesut conectiv care ține mușchii, oasele și alte țesuturi împreună. De asemenea, colagenul este necesar pentru vindecarea rănilor.
  • Vitamina C este necesara, de asemenea, în vindecarea rănilor, formarea oaselor, întărirea pereților vaselor de sânge, îmbunătățirea funcției sistemului imunitar, creșterea absorbției și utilizarea fierului și acționarea ca antioxidant.
  • Vitamina C impreuna cu vitamina E ca antioxidant și joacă un rol crucial în neutralizarea radicalilor liberi din întreg corpul.
  • Vitamina C reduce efectele substanțelor chimice toxice în apă și evită efectele negative ale fluctuațiilor temperaturii apei.
  • Vitamina C crește absorbția intestinală a fierului din alimentele pe bază de plante.
  • Vitamina C îmbunătățește răspunsul imun.
  • Vitamina C ajută la sinteza carnitinei, adrenalinei, epinefrinei, serotoninei neurotransmițătorului, tiroxinei cu hormoni tiroidieni, a sarurilor biliare și a hormonilor steroizi.

 

Temperatura apei: dietele cu vitamina C ajută pestii în perioada de temperatură scăzută pentru îmbunătățirea eficienței digestiei și, ulterior, să promoveze ritmul de creștere.

Stres: Concentrațiile de acid ascorbic din țesuturile peștilor se schimbă în perioadele stresante Vitamina C previne stresul diferit, cum ar fi: stresul de mediu, stresul de manipulare, stresul patogen, stresul de transport, stresul osmotic etc.

Eliminarea gazelor toxice : Acidul ascorbic ajută la eliminarea efectului advers al amoniacului asupra creșterii peștilor și reduce efectul toxic al nivelului de nitriți în sistemele de acvacultură intensivă.

Vindecarea rănilor: Vitamina C face formarea colagenului în organism și ajută rapid la repararea optimă a plăgilor la pești și creveți.

Reproducerea: Vitamina C ajută în sistemele de reproducere a peștilor și creveților, cum ar fi creșterea broboților sănătoși, formarea corectă a oului și a spermatozoizilor, fecunditate optimă, îmbunătățirea viabilitatii, sanatatii larvelor.

Nutriția larvă: Dieta cu vitamina C acționează rapid în dezvoltarea etapelor de embrioni / larve cu reducerea mortalității în stadiile incipiente ale peștilor / creveților.

Imunitate: Vitamina C se află în fruntea listei în rândul stimulatorilor imunitari naturali pentru corpul de peștilor/crevetilor. Vitamina C are proprietățile care stimulează imunitatea și compensează imun-depresia. Oferă protecție sistemului imunitar al pestilor prin încurajarea activității celulelor sistemului imunitar, inclusiv neutrofile și fagocite. Colagenul ajuta in preventia diverselor boli cauzate de bacterii și viruși. Mucusul ajută la prevenirea pătrunderii microorganismelor în corp prin piele, branhii și mucoasa gastrointestinală. Vitamina C împiedică acumularea bacteriilor in celulele epiteliale. Concentrația ridicată de vitamina C în globulele albe permite sistemului imunitar să funcționeze corect, asigurând protecția împotriva daunelor oxidative ale radicalilor liberi generați în timpul acțiunii lor împotriva infecțiilor bacteriene, virale sau fungice.

Antioxidant: radicalii liberi, cum ar fi superoxidul, ionii hidroxil și oxidul nitric conțin toate un electron nepereche. Acești radicali pot avea un efect negativ asupra celulelor provocând daune oxidative care duc la moartea celulelor. Antioxidantii, cum ar fi vitamina E și vitamina C, previn deteriorarea celulelor prin legarea la radicalul liber și neutralizarea electronului său nepereche. Acidul ascorbic este bine cunoscut pentru activitățile sale antioxidante. Ascorbatul acționează ca agent reducător la oxidarea inversă într-o soluție apoasă.

 

Sursa : Environmental Protection Agency. 2000. Wastewater Fact Sheet. Dechlorination. EPA 832-F-00-022. Washington, DC: U.S. Environmental Protection Agency.

Comentarii

Recenzii ale clienților

5 stars
0
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0
Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu
Cel mai util
Ovidiu D
26/06/2022
Atenţie la calcule
Comentarii
În tabelul cu datele care arată acţiunea acidului ascorbic asupra clorului liber, sunt calcule şi informaţii greşite. O soluţie 6% de clorură de sodiu nu poate avea pH 8, are pH-ul cuprins între 6,5 şi 7. 15 ml de clorură de sodiu 6% conţin 0,9 g de clorură de sodiu. ...
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Ovidiu D
Ovidiu D
02/07/2022
Comentarii Cătălin
Comentarii
În tabelul cu datele care arată acţiunea acidului ascorbic asupra clorului liber, sunt calcule şi informaţii greşite. O soluţie 6% de clorură de sodiu nu poate avea pH 8, are pH-ul cuprins între 6,5 şi 7. 15 ml de clorură de sodiu 6% conţin 0,9 g de clorură de sodiu. ...
A fost utilă această recenzie?
0 0
Ovidiu D
Ovidiu D
26/06/2022
Atenţie la calcule
Comentarii
În tabelul cu datele care arată acţiunea acidului ascorbic asupra clorului liber, sunt calcule şi informaţii greşite. O soluţie 6% de clorură de sodiu nu poate avea pH 8, are pH-ul cuprins între 6,5 şi 7. 15 ml de clorură de sodiu 6% conţin 0,9 g de clorură de sodiu. ...
A fost utilă această recenzie?
5 1
Catalin
Catalin
02/08/2020
Comentarii
1. O solutie de clorura de sodiu nu poate avea pH 8 este adevarat dar aici vorbim de apa unui iaz, deci nu este o solutie de clorura de sodiu preparata cu apa distilata.
2. Datele din tabel sunt niste valori masurate si pot sa sa fie sau nu apropiate ...
A fost utilă această recenzie?
0 0
Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Articole populare