+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Ce este dextroza?
22/08/2022

Ce este dextroza?

Dextroza este numele unui zahăr simplu făcut din porumb sau grâu, care este chimic identic cu glucoza sau zahărul din sânge. Dextroza este adesea folosită în produsele de panificație ca îndulcitor și se găsește în mod obișnuit în produse precum alimentele procesate și siropul de porumb.

Dextroza are si scopuri medicale. Se dizolvă în soluții care se administrează intravenos, care pot fi combinate cu alte medicamente sau utilizate pentru a crește glicemia unei persoane .

Deoarece dextroza este un zahăr „simplu”, organismul îl poate folosi rapid pentru energie.

Zaharurile simple pot crește foarte repede nivelul zahărului din sânge și adesea le lipsește valoarea nutritivă. Exemple de alte zaharuri simple includ glucoza, fructoza și galactoza. Produsele care sunt de obicei făcute din zaharuri simple includ zahăr rafinat, paste albe și miere.

Care este diferența dintre dextroză și glucoză?

Nu există niciuna din punct de vedere al functionalitatii. Glucoza și dextroza sunt două denumiri pentru aceeași moleculă simplă de zahăr. Totusi exista o mica diferenta. Care este?

Răspunsul se află în chimia moleculei de glucoză:

Glucoza, ca și alte zaharuri, este o moleculă chirală în soluție, care îi conferă „activitate optică”. Când lumina polarizată în plan monocromatic trece prin soluția de glucoză, glucoza rotește planul de polarizare a luminii spre dreapta. În latină „ dextro ” înseamnă dreapta și „ laevo ” înseamnă stânga. Astfel, glucoza poate fi numită alternativ dextroză. Proprietatea de rotație optică a zaharurilor poate fi exploatată pentru a calcula concentrațiile de zahăr-sirop într-un polarimetru, pe baza „rotației specifice” a unei molecule.

Care este diferența dintre glucoză și fructoză?

Nu. Fructoza este un zahăr cu 5 atomi de carbon, iar glucoza este un zahăr cu 6 atomi de carbon.

Fructoza este „zahărul din fructe”, iar mulți spun că este mai dulce decat glucoza sau zaharul.

Ce precauții ar trebui să iau când folosesc dextroză?

Un medic nu ar trebui să dea dextroză persoanelor cu anumite tipuri de afecțiuni. Acest lucru se datorează faptului că dextroza ar putea cauza zahăr din sânge in cantitate prea mare sau schimbări de lichid în organism care duc la umflare sau acumulare de lichid în plămâni.

EVITAȚI DEXTROZA
 • dacă aveți hiperglicemie sau glicemie crescută
 • dacă aveți hipokaliemie sau niveluri scăzute de potasiu în sânge
 • dacă aveți edem periferic sau umflare la nivelul brațelor, picioarelor sau picioarelor
 • dacă aveți edem pulmonar, când lichidele se acumulează în plămâni
 • Dacă aveți o alergie la porumb

Dacă sunteți diabetic și medicul dumneavoastră vă prescrie gel oral sau tablete cu dextroză, acestea trebuie utilizate numai atunci când aveți o reacție scăzută a zahărului din sânge. Medicul dumneavoastră sau educatorul în diabet ar trebui să vă învețe cum să detectați semnele de scădere a zahărului din sânge și când să utilizați comprimatele.

Dacă trebuie să aveți gelul sau tabletele la îndemână, ar trebui să le țineți tot timpul cu dvs. De asemenea, medicul dumneavoastră ar trebui să explice altor membri ai familiei când să utilizați gelul sau comprimatele, în cazul în care alții trebuie să vi le administreze.

Dacă aveți o alergie la porumb, ați putea avea o reacție alergică la dextroză IV. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o utiliza.

 
 

Monitorizarea zahărului din sânge în timpul tratamentului cu dextroză

Chiar dacă nu aveți anumite afecțiuni, este important să vă verificați continuu glicemia dacă primiți dextroză. Acest lucru asigură că dextroza nu crește în mod periculos zahărul din sânge.

 

 

Dextroza la copii

Dextroza poate fi utilizată la copii în mod similar cu modul în care este utilizată la adulți, ca intervenție medicală pentru hipoglicemie.

În cazurile de hipoglicemie pediatrică severă, copiilor li se va administra adesea dextroză pe cale intravenoasă. Tratamentul prompt și precoce la copiii și sugarii cu hipoglicemie este esențial, deoarece hipoglicemia netratată poate duce la leziuni neurologice. Dacă sunt capabili să-l ia, dextroză poate fi administrată copiilor pe cale orală.

În cazul hipoglicemiei neonatale, care poate fi cauzată de mai multe tulburări precum defecte de metabolism sau hiperinsulinism, sugarii le pot adăuga mici cantități de gel de dextroză în alimentație pentru a-i ajuta să mențină un nivel sănătos de zahăr din sânge.

Consultați-vă medicul pentru cât de multă dextroză să adăugați în dieta lor.

Care sunt efectele secundare ale dextrozei?

Dextroza trebuie administrată cu atenție persoanelor care suferă de diabet, deoarece s-ar putea să nu fie capabile să proceseze dextroza la fel de repede ca cineva fără această afecțiune. Dextroza poate crește prea mult zahărul din sânge, provocând ceea ce se numește hiperglicemie.

Simptomele includ:

 • miros fructat pe respirație
 • creșterea setei fără cauze cunoscute
 • piele uscata
 • deshidratare
 • greaţă
 • dificultăți de respirație
 • stomac deranjat
 • oboseală inexplicabilă
 • urinând frecvent
 • vărsături
 • confuzie

Efect asupra zahărului din sânge (glicemie)

Dacă trebuie să utilizați dextroză, zahărul din sânge ar putea crește prea mult după aceea. Ar trebui să vă testați glicemia după ce ați folosit tablete de dextroză, conform indicațiilor medicului dumneavoastră în diabet. Poate fi necesar să vă ajustați insulina pentru a reduce glicemia.

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Articole populare