+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Tartrazina (E102) colorant alimentar de sinteza
29/03/2023

Tartrazina (E102) colorant alimentar de sinteza

 
 
 

Da, tartrazina (E102) este un colorant alimentar sintetic care este adesea utilizat pentru a da produselor alimentare o culoare galbenă sau verde. Acest colorant alimentar face parte din clasa azoilor și este produs prin sinteza chimică a acizilor aromatici și a diazo-compușilor.

Tartrazina este adesea utilizată în produse alimentare precum băuturile răcoritoare, băuturile energizante, dulciurile, deserturile, supele instant, preparatele din carne și mezeluri. Acest colorant alimentar este, de asemenea, utilizat în medicamente și produse cosmetice.

Cu toate acestea, utilizarea tartrazinei în produsele alimentare a fost asociată cu anumite efecte secundare, cum ar fi reacțiile alergice la unii oameni. Acest colorant alimentar poate, de asemenea, agrava simptomele astmului și poate afecta comportamentul la copii. Din acest motiv, tartrazina este reglementată stricte în multe țări și este inclusă pe lista de ingrediente care trebuie menționate pe etichetele produselor alimentare.

În general, se recomandă utilizarea cu prudență a tartrazinei și a altor coloranți alimentari sintetici, și este important să se verifice întotdeauna eticheta produselor alimentare pentru a se asigura că acestea sunt sigure și adecvate pentru consum.

Tartrazina este o sare organică de sodiu care este sarea trisodică a acidului tartrazin. Un colorant sintetic azoic galben lămâie folosit ca si colorant alimentar. Are rol de colorant histologic și colorant alimentar. Conține o tartrazină(3-).

Tartrazina colorant histologic 

Tartrazina este un colorant alimentar sintetic, care poate fi utilizat și ca colorant histologic în laboratoarele de analize medicale. Acesta poate fi utilizat pentru a colora diferite tipuri de țesuturi, celule și microorganisme în scopul identificării și diagnosticării.

Tartrazina este adesea utilizată în colorarea histologică a țesutului adipos, a mușchilor scheletici, a țesutului renal și a altor tipuri de țesuturi. De asemenea, poate fi utilizată pentru a colora probe de sânge și alte tipuri de lichide biologice pentru analize de laborator.

Este important să se știe că utilizarea tartrazinei ca colorant histologic poate fi diferită de utilizarea sa ca aditiv alimentar. Concentrațiile și condițiile de utilizare a acestui colorant pot fi diferite în funcție de aplicația specifică. De aceea, utilizarea tartrazinei în scopuri histologice trebuie făcută numai de către profesioniști medicali calificați și instruiți.

În general, tartrazina poate fi un colorant util în histologie, dar trebuie utilizat cu prudență și cu respectarea instrucțiunilor și reglementărilor de siguranță.

 

Formula moleculară

C16H9N4Na3O9S2

trisodiu;5-oxo-1-(4-sulfonatofenil)-4-[(4-sulfonatofenil)diazenil]-4H-pirazol - 3-carboxilat

Culoare/Formă :

Pudră galben portocaliu strălucitor

Solubilitate

În apă , 20,0 g/100 ml la 25 °C

În glicerol , 18,0 g/100 ml la 25 °C; în propilenglicol , 7,0 g/100 ml la 25 °C

În etanol , 0,8 mg/ml; în etilenglicol monometil eter , 20 mg/mL

Utilizari

Folosit ca si colorant pentru lână, mătase, alimente, medicamente, cosmetice și pesticide; Folosit în biochimie (indicator) și în soluții de igienizare pentru echipamentele de procesare a alimentelor, ustensile și alte articole care intră în contact cu alimentele.

 

Primul ajutor

OCHI: Verificați mai întâi victima pentru lentile de contact și îndepărtați dacă este prezentă. Clătiți ochii victimei cu apă sau cu soluție salină normală timp de 20 până la 30 de minute, în timp ce sunați simultan la un spital sau la un centru de control al otrăvirii. Nu puneți unguente, uleiuri sau medicamente în ochii victimei fără instrucțiuni specifice de la un medic. Transportați IMEDIAT victima după spălarea ochilor la spital, chiar dacă nu apar simptome (cum ar fi roșeața sau iritația). PIELEA: Inundați Imediat pielea afectată cu apă în timp ce îndepărtați și izolați toate hainele contaminate. Spălați ușor toate zonele afectate ale pielii cu apă și săpun. Dacă apar simptome precum roșeața sau iritația, sunați Imediat un medic și fiți pregătit să transportați victima la spital pentru tratament. INHALARE: Părăsiți Imediat zona contaminată; respira adânc aer proaspăt. Dacă apar simptome (cum ar fi respirație șuierătoare, tuse, dificultăți de respirație sau arsuri în gură, gât sau piept), chemați un medic și fiți pregătit să transportați victima la spital. Asigurați protecție respiratorie adecvată salvatorilor care intră într-o atmosferă necunoscută. Ori de câte ori este posibil, trebuie utilizat un aparat de respirat autonom ; dacă nu este disponibil, utilizați un nivel de protecție mai mare sau egal cu cel recomandat la Îmbrăcămintea de protecție. INGESTIE: NU INDUCEȚI VOMĂ. Dacă victima este conștientă și nu are convulsii, dați 1 sau 2 pahare cu apă pentru a dilua substanța chimică și sunați IMEDIAT la un spital sau un centru de control al otrăvirii. Fiți pregătit să transportați victima la spital dacă vă sfătuiți un medic. Dacă victima are convulsii sau este inconștientă, nu administrați nimic pe gură, asigurați-vă că căile respiratorii ale victimei sunt deschise și așezați victima pe o parte, cu capul mai jos decât corpul. NU PROVOCAȚI VOMA. Transportați Imediat victima la spital. 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Articole populare