+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Îngrijirea Piscinei , Chimia Piscinei
19/05/2022

Cum să utilizați Carbonat de sodiu în piscina dvs. (corect)

A-ți menține piscina în formă maximă nu înseamnă doar să o faci să arate bine.

O grămadă de substanțe chimice pot fi folosite în apa piscinei pentru a se asigura că este suficient de curată pentru înot. Uneori, acest echilibru de substanțe chimice poate fi deteriorat din greșeală și va trebui să îl remediați.

Când apa este prea acidă, adăugarea de Carbonat de Sodiu în piscină vă va ajuta. Să discutăm de ce este necesar și cum să-l folosim corect.

De Ce Să Folosiți Carbonat de Sodiu Într-O Piscină?

Când apa din piscină este contaminată cu poluanți de la înotători și din mediul exterior, clorul din piscina dvs. devine din ce în ce mai puțin eficient.

Această lipsă de putere de igienizare face ca pH-ul piscinei și nivelurile de alcalinitate totală să scadă, determinând apa să devină prea acidă. Creșterea acestor niveluri de pH este necesară pentru a readuce apa din piscină la o stare neutră.

Carbonatul de Sodiu poate face exact asta. Cunoscut și sub denumirea de soda sau soda de rufe, crește atât nivelul pH-ului, cât și alcalinitatea totală a piscinei atunci când este adăugat în apă. Carbonatul de Sodiu adaugat in piscina trebuie sa fie de o calitate superioara (calitate alimentara sau calitate farmaceutica) deoarece substantele tehnice (industriale) pot avea doze mai mari de contaminanti (metale grele) ce pot perturba stare de sanatate.

Notă: Nivelul ideal de pH pentru o piscină este între 7,4 și 7,6. Orice valoare peste acest număr inseamna ca apa este prea alcalină (sau bazică), în timp ce orice valoare sub 7,0 indica un mediu slab acid. Alcalinitatea totală a apei sau Duritatea Apei din piscină ar trebui să fie între 80 și 120 ppm.

Carbonat de Sodiu Vs Bicarbonat De Sodiu

Carbonatul de Sodiu este același lucru cu Bicarbonatul de sodiu? Ei bine, nu chiar – dar au multe în comun.

Atât Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), cât și Carbonatul de sodiu (Na2CO3) sunt substanțe foarte alcaline, ceea ce le face ideale pentru echilibrarea apei acide din piscine. Diferența este că, în timp ce carbonatul de sodiu are un nivel de pH mai ridicat, are, de asemenea, un impact mai mic asupra alcalinității totale (Duritatea Apei)

La nivelurile potrivite, alcalinitatea acționează ca un tampon pentru a proteja nivelul pH-ului de fluctuațiile necontrolate. Când alcalinitatea totală este prea mare, totuși, afectează capacitatea de dezinfectare a clorului și poate chiar tulbura apa din piscină.

În cele din urmă, Carbonatul de sodiu este o alegere mai bună dacă doriți să creșteți nivelul pH-ului piscinei în timp ce creșteți minim alcalinitatea totală , în timp ce bicarbonatul de sodiu este mai bun pentru a le crește semnificativ pe ambele (duritatea si pH-ul apei).

Cum Să Adăugați Carbonatul de Sodiu În Piscină (Corect)

La fel ca majoritatea lucrurilor când vine vorba de chimia piscinei , există o modalitate corectă și una greșită de a adăuga substanțe în apă. Iată pașii pe care ar trebui să-i urmezi pentru a-ți crește corect pH-ul folosind carbonat de sodiu:

Pasul 1. Testați Apa Din Piscină

Începeți prin a testa apa din piscină, astfel încât să știți unde se află în prezent pH-ul și nivelurile de alcalinitate totală. 

Există câteva moduri diferite în care puteți testa apa din piscină. Cele mai populare sunt benzile de testare , care sunt scufundate într-o probă de apă din piscină pentru o citire rapidă și destul de precisă.

Dacă doriți mai multă precizie, investiți într-un kit de testare lichid sau chiar într-un kit digital de testare . Acest lucru vă va oferi acuratețe până la virgulă zecimală, astfel încât să știți exact cât de mult carbonat de Sodiu va trebui să adăugați.

Pasul 2. Calculați Doza

Ca regulă generală, aproximativ 200 g de sodă într-o piscină de 50 mc (50.000 litri) vor crește nivelul pH-ului cu 0,2 și alcalinitatea totală cu 5 ppm.

Pentru a calcula doza corectă, determinați cât de mult aveți nevoie pentru a crește nivelul pH-ului apei pentru ca acesta să fie între 7,4 și 7,6, apoi aflați volumul apei din piscină.

De exemplu:

  • 7,0 până la 7,4 într-o piscină de 50 mc = adăugați 400 g Carbonat de sodiu

  • 7,2 până la 7,4 într-o piscină de 20 mc = adăugați 80 g Carbonat de sodiu

  • 6,8 până la 7,4 într-o piscină de 100 mc = adăugați 1.2 kg de Carbonat de Sodiu

În funcție de cât de mult aveți nevoie pentru a crește nivelul pH-ului, poate fi necesar să adăugați Carbonat de sodiu în mai multe runde.

Important: Adăugarea a mai mult de 500g la 50.000 litri de apă poate sa întunece piscina, așa că fiți prudent atunci când adăugați. Este bine sa faceti corectii mici la cateva ore.

Pasul 3. Pregătiți-Vă Și Faceți O Soluție

Deși carbonatul de sodiu este destul de sigur de manipulat, vă recomandăm totuși să luati masuri de precautie: ținuta adecvată - inclusiv mănuși și încălțăminte de cauciuc, ochelari de protecție, mâneci lungi și pantaloni.

Acum este timpul să facem o soluție pentru a dilua carbonatul de sodiu.

Intr-o găleată de plastic de 10 litri, umpluta pe jumatate, adăugați cantitatea măsurată de carbonat de sodiu în apă și amestecați-o cu un paleta (spatula) de lemn sau plastic până se dizolvă complet.

Nu adăugați niciodată apă peste substanțele chimice, adăugați întotdeauna substanțe chimice în apă (progresiv). Acesta este cel mai sigur mod de a crea o soluție.

Pasul 4. Turnați Solutia in Piscina

Odată ce carbonatul de sodiu este complet dizolvat, îl puteți adăuga în piscină. Asigurați-vă că este complet dizolvat, altfel pot provoca tulburări ale apei piscinei.

Acum plimbați-vă în jurul perimetrului piscinei și turnați solutia încet, țintând cât mai aproape de jeturile de retur pentru a ajuta la o distribuire mai uniformă în piscina dvs.

Totuși, nu-l turnați în fața skimmer -ului , altfel va fi aspirat în sistemul de filtrare și va fi mai putin util.

Pasul 5. Retestați Și Ajustați

Odată ce sunt adăugate substanțe chimice, ar trebui să așteptați aproximativ 6 ore pentru ca piscina (sistemul dvs. de filtrare) să le distribuie  complet în apă si acesta sa intre in echilibru cu celelalte substante din apa.

După aceea, puteți testa din nou apa din piscină și adăugați mai mult Carbonat de Sodiu dacă este necesar.

Piscină Tulbure După Ce Am Adăugat Carbonat de Sodiu?

După cum am menționat, adăugarea de carbonat de sodiu poate duce uneori la o piscină tulbure.

Acest lucru se datorează de obicei creșterii nivelului de alcalinitate (duritatea apei) de peste 120 ppm. Dacă acesta este cazul, va trebui să luați măsuri pentru a reduce alcalinitatea piscinei , scăzând la rândul său și PH-ul .

În plus, adăugarea de calciu în piscină (cum ar fi clorura de calciu) în același timp cu Carbonatul de Sodiu SAU Bicarbonat de Sodiu poate provoca o reacție între substanțele chimice care vor întuneca piscina. 

În cele din urmă, dacă soluția ta de Carbonat de Sodiu nu a fost complet dizolvata înainte de a fi turnată în piscină poate reprezenta o cauza a tulburarii apei

Echilibrul Restabilit!

O piscină cu probleme nu este o condamnare pe viață, iar restabilirea nivelului pH-ului folosind Carbonat de Sodiu în piscină este simplu de făcut. 

Urmați pașii noștri și veți reveni în piscină în cel mai scurt timp.

 

Posibil sa te Intereseze si:

VITAMINA C PENTRU PISCINE

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Articole populare