Meniu Blog
10004
8,90 RON /per bucata

Ambalare:

100 g 250 g 500 g 1 kg 2 kg 5 kg 25 kg 1000 kg (40x25kg)
GTINEAN 5949496700092 ORIGINECHINA Ambalare1 kg
10028
5,90 RON / Punga

Ambalare:

250 g 500 g 1 kg 2 kg 5 kg 25 kg 1000 kg (40x25kg)
GTINEAN 0745760601691 CuloareAlb Ambalare1 kg
Cozonacul de Paste traditii si curiozitati si retete 
21/02/2023

Cozonacul de Paste traditii si curiozitati si retete 

Cozonacul este un desert traditional de paste, foarte popular in Romania si in alte tari din Europa de Est. Iata cateva traditii si curiozitati legate de cozonacul de paste:

  1. Simbolistica cozonacului: Cozonacul simbolizeaza trupul lui Hristos si reprezinta un element esential al meselor de paste, fiind considerat un simbol al bunastarii si al bucuriei.

  2. Retete traditionale: Retetele de cozonac variaza in functie de regiune, dar majoritatea contin faina, drojdie, zahar, lapte, oua, unt si uneori fructe sau nuci. Fiecare familie sau regiune are propriile sale traditii si secrete in pregatirea cozonacului.

  3. Cozonacul pascal: In multe traditii crestine, cozonacul este asociat cu sarbatoarea de paste, fiind un element important al meselor pascale. In unele culturi, cozonacul se imparte cu prietenii si vecinii, ca simbol al unitatii si al comunitatii.

  4. Decorarea cozonacului: Cozonacul poate fi decorat cu zahar pudra, nuca macinata sau cu o glazura de ciocolata sau de lamaie. In unele regiuni, cozonacul este decorat cu oua vopsite sau cu alte ornamente pascale.

  5. Superstitii legate de cozonac: Exista mai multe superstitii si credinte populare legate de cozonac. De exemplu, se spune ca trebuie sa se amestece ingredientele in sensul acelor de ceasornic, altfel cozonacul nu va creste. De asemenea, se spune ca daca cozonacul se prajeste prea repede sau se arde, este un semn ca vor fi probleme in familia care l-a pregatit.

  6. Variatii moderne ale cozonacului: In zilele noastre, exista multe variatii moderne ale cozonacului, care pot include ingrediente precum ciocolata, fructe exotice sau mirodenii. Unele retete de cozonac modern contin chiar si ingrediente neobisnuite, cum ar fi quinoa sau avocado.

Cozonacul este un element traditional al mesei de Paste, dar si un desert delicios si reconfortant in orice moment al anului. Fie ca alegi sa urmezi o reteta traditionala sau sa incerci o varianta moderna, cozonacul este cu siguranta un desert care va aduce bucurie si multumire celor care il savureaza.

Umpluturi pentru cozonac

Cozonacul poate fi umplut cu diverse ingrediente, precum stafide, nuci, ciocolata, fructe confiate, gem sau unt de arahide. Iata cateva idei pentru umpluturi delicioase pentru cozonac:

  1. Umplutura cu nuci: Pentru aceasta umplutura, aveti nevoie de 200 g nuci macinate, 100 g zahar si 1 ou. Amestecati nucile cu zaharul si adaugati oul. Amestecati bine, pana cand obtineti o pasta. Umpleti cozonacul cu aceasta pasta si coaceti-l conform retetei.

  2. Umplutura cu stafide: Pentru aceasta umplutura, aveti nevoie de 200 g stafide si 1 lingurita de scortisoara. Inmuiati stafidele in apa calduta timp de 10 minute, apoi scurgeti-le bine. Amestecati stafidele cu scortisoara si umpleti cozonacul cu aceasta compozitie.

  3. Umplutura cu ciocolata: Pentru aceasta umplutura, aveti nevoie de 200 g ciocolata neagra si 100 g unt. Topiti ciocolata si untul intr-un bol, la bain-marie. Amestecati bine, apoi umpleti cozonacul cu acest amestec.

  4. Umplutura cu fructe confiate: Pentru aceasta umplutura, aveti nevoie de 200 g fructe confiate (cum ar fi coaja de portocala sau de lamaie) si 50 g zahar pudra. Amestecati fructele confiate cu zaharul pudra, apoi umpleti cozonacul cu aceasta compozitie.

  5. Umplutura cu gem: Pentru aceasta umplutura, aveti nevoie de 200 g gem (preferabil de prune sau caise) si 50 g nuci macinate. Amestecati gemul cu nucile macinate, apoi umpleti cozonacul cu aceasta compozitie.

Acestea sunt doar cateva idei de umpluturi delicioase pentru cozonac. Puteti sa experimentati cu diverse combinatii de ingrediente pentru a gasi combinatia preferata. Indiferent de umplutura aleasa, cozonacul va fi cu siguranta delicios si va aduce multa bucurie si satisfactie celor care il savureaza.

Reteta cozonac 1 kg faina 

Iata o reteta delicioasa de cozonac cu 1 kg de faina, care ar trebui sa fie suficienta pentru a produce 2-3 tavi de cozonac aproximativ de 0.7-1 kg/bucata

Ingrediente:

  • 1 kg de faina alba de grau
  • 200 g zahar
  • 5 oua mari
  • 200 ml ulei vegetal
  • 250 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1/2 lingurita sare
  • 150 g stafide
  • 150 g nuca macinata
  • 1 lingura esenta de vanilie

Pentru uns si decorat:

  • 1 ou batut
  • zahar tos
  • miez de nuca

Instructiuni:

  1. Incepem prin pregatirea drojdiei. Inmuiem drojdia proaspata in laptele caldut, adaugam o lingura de zahar si o lingura de faina. Amestecam bine si lasam deoparte sa creasca.

  2. In bolul unui mixer, adaugam ouale, uleiul, zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala si sarea. Mixam bine pana cand compozitia devine omogena.

  3. Adaugam faina treptat, amestecand bine dupa fiecare portie de faina adaugata.

  4. Adaugam drojdia crescuta si amestecam bine pana cand obtinem un aluat elastic si omogen.

  5. Adaugam stafidele, nuca macinata si esenta de vanilie si framantam bine pana cand toate ingredientele sunt incorporate in aluat.

  6. Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca timp de aproximativ 1 ora si jumatate, intr-un loc cald si fara curenti de aer.

  7. Dupa ce aluatul a crescut, il rupem in trei bucati egale si il modelam sub forma de cozonac.

  8. Asezam cozonacii in tava de cozonac, acoperim cu un prosop curat si lasam sa creasca inca o data timp de aproximativ 30-40 de minute.

  9. Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

  10. Batem un ou intr-un bol si ungem cozonacii cu el, apoi presaram zahar tos si miez de nuca deasupra.

  11. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 45-50 de minute, sau pana cand coaja devine aurie si crocanta.

  12. Scoatem cozonacii din cuptor si ii lasam sa se raceasca in tava timp de aproximativ 10 minute, apoi ii transferam pe un gratar si ii lasam sa se raceasca complet inainte de a-i taia si a-i servi.

Sper ca aceasta reteta sa fie pe placul tau si sa-ti ofere un cozonac delicios si pufos pentru masa de Paste sau de Craciun!

 

O alta reteta de cozonac 

Iata o alta reteta delicioasa de cozonac cu 1 kg de faina:

Ingrediente:

  • 1 kg de faina alba de grau
  • 250 ml lapte caldut
  • 200 g zahar
  • 4 oua mari
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 200 g stafide
  • 100 g nuci macinate
  • 1 lingura rom

Pentru uns si decorat:

  • 1 ou batut
  • zahar tos
  • miez de nuca

Instructiuni:

  1. Incepem prin pregatirea drojdiei. Inmuiem drojdia proaspata in laptele caldut, adaugam o lingura de zahar si o lingura de faina. Amestecam bine si lasam deoparte sa creasca.

  2. Intr-un bol mare, amestecam faina cu sarea, coaja de lamaie, coaja de portocala si zaharul.

  3. Adaugam ouale, untul si drojdia crescuta in mijlocul amestecului de faina si amestecam bine cu o lingura de lemn sau cu o spatula.

  4. Adaugam esenta de vanilie, stafidele, nucile macinate si romul si framantam bine pana cand aluatul devine elastic si se dezlipeste usor de pe maini.

  5. Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca timp de aproximativ 1 ora si jumatate, intr-un loc cald si fara curenti de aer.

  6. Dupa ce aluatul a crescut, il rupem in doua bucati egale si il modelam sub forma de cozonac.

  7. Asezam cozonacii in tava de cozonac, acoperim cu un prosop curat si lasam sa creasca inca o data timp de aproximativ 30-40 de minute.

  8. Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

  9. Batem un ou intr-un bol si ungem cozonacii cu el, apoi presaram zahar tos si miez de nuca deasupra.

  10. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 45-50 de minute, sau pana cand coaja devine aurie si crocanta.

  11. Scoatem cozonacii din cuptor si ii lasam sa se raceasca in tava timp de aproximativ 10 minute, apoi ii transferam pe un gratar si ii lasam sa se raceasca complet inainte de a-i taia si a-i servi.

Aceasta reteta de cozonac este perfecta pentru a fi pregatita pentru sarbatori sau pentru orice alta ocazie speciala. Cozonacul este delicios si pufos, iar aroma de vanilie, stafide si nuci il face cu adevarat deosebit. Savureaza-l alaturi de cei dragi!

 

 
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo