+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Tipuri de stafide, beneficii si producatori
20/03/2023

Tipuri de stafide 

 

Există mai multe tipuri de stafide disponibile pe piață, iar diferențele dintre acestea pot fi determinate de soiul de struguri folosit, de metodă de uscare sau de regiunea de producție. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de stafide:

 1. Stafidele Thompson: sunt cele mai populare și mai răspândite stafide, cunoscute și sub numele de stafide albe. Acestea sunt obținute din struguri verzi Thompson, care sunt uscați și își pierd culoarea verde, transformându-se într-o nuanță aurie.

 2. Stafidele Sultana: sunt obținute dintr-un soi de struguri alb-denși numit Sultana, care sunt uscați și își păstrează culoarea aurie sau galben deschis. Acestea sunt dulci și ușor moi.

 3. Stafidele de Corint: sunt foarte mici și întunecate, obținute din struguri de soiul Corinth, care sunt uscați. Acestea sunt deseori folosite în produse de patiserie, precum fursecuri sau prăjituri.

 4. Stafidele Muscat: sunt obținute dintr-un soi de struguri muscat aromat, care sunt uscați și își păstrează aroma distinctivă. Acestea sunt adesea folosite în deserturi sau băuturi.

 5. Stafidele negre: sunt obținute dintr-un soi de struguri negri, care sunt uscați. Acestea sunt dulci și suculente și sunt frecvent utilizate în produse de patiserie și de cofetărie.

Este important să rețineți că diferitele tipuri de stafide pot varia în termeni de nutrienți și de compoziție, iar unele pot fi mai potrivite pentru anumite utilizări culinare decât altele.

 

Din ce sunt facute stafidele? 

 

Stafidele sunt făcute din struguri care sunt lăsați să se usuce în soare sau sunt deshidratați într-un cuptor. În timpul procesului de uscare, apa este eliminată din struguri, lăsând în urmă stafidele uscate.

Stafidele sunt un aliment natural, care nu conțin aditivi sau conservanți, deoarece uscarea usucă fructele și previne dezvoltarea bacteriilor și mucegaiurilor. Cu toate acestea, în unele cazuri, stafidele pot fi îmbibate în ulei sau în alte soluții pentru a le îmbunătăți aspectul sau pentru a le prelungi durata de valabilitate.

Stafidele sunt un aliment nutritiv și sănătos, bogat în carbohidrați și fibre, cu un conținut scăzut de grăsimi și sodiu. Ele conțin și cantități semnificative de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, potasiu și fier.

 

Beneficiile stafidelor

 

Stafidele sunt o sursă excelentă de nutrienți și oferă o serie de beneficii pentru sănătate, printre care se numără:

 1. Promovează sănătatea digestivă: stafidele conțin fibre solubile și insolubile, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, prevenind constipația și alte afecțiuni digestive.

 2. Protejează sănătatea inimii: stafidele sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. De asemenea, acestea conțin flavonoide, antioxidanți care protejează inima împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

 3. Îmbunătățește funcția cerebrală: stafidele sunt bogate în polifenoli, compuși care pot îmbunătăți memoria și funcția cognitivă.

 4. Susțin sănătatea oaselor: stafidele conțin calciu și bor, minerale care ajută la menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei.

 5. Susțin pierderea în greutate: stafidele sunt bogate în fibre și au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, ceea ce le face o gustare sănătoasă și hrănitoare pentru cei care încearcă să piardă în greutate.

 6. Mențin sănătatea pielii: stafidele sunt bogate în vitaminele C și K, care ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea ridurilor.

 7. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge: stafidele conțin zaharuri naturale, dar acestea au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge și pot fi consumate în mod regulat de către persoanele cu diabet zaharat.

Este important să se menționeze că stafidele sunt o gustare sănătoasă și nutritivă, dar ar trebui consumate în cantități moderate, deoarece sunt bogate în calorii și zaharuri naturale.

 

Producatori de stafide

 

Există numeroși producători de stafide la nivel mondial, iar unele dintre cele mai mari țări producătoare includ Statele Unite, Turcia, Iranul, Grecia și Chile. În Statele Unite, cele mai mari zone de producție de stafide se află în California, care produce aproximativ 95% din stafidele din țară.

Iată câțiva dintre cei mai mari producători de stafide la nivel mondial:

 • Sun-Maid: Este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de stafide din lume, cu sediul în California, Statele Unite. Compania este cunoscută pentru stafidele sale marca Sun-Maid, care sunt ambalate într-un pachet iconic roșu și galben.

 • Sultana: Este un producător de stafide cu sediul în Turcia, care produce și exportă stafide în întreaga lume. Compania produce o varietate de stafide, inclusiv stafide sultana și stafide de tip smochin.

 • Raisins de Provence: Este un producător francez de stafide din regiunea Provence. Compania produce stafide din diferite soiuri de struguri, inclusiv Grenache, Cinsault și Carignan.

 • Ariana: Este un producător de stafide cu sediul în Iran, care produce și exportă stafide de înaltă calitate în întreaga lume. Compania produce o varietate de stafide, inclusiv stafide kashmari și stafide de tip smochin.

 • Chilean Sun: Este un producător chilian de stafide, cu sediul în regiunea Coquimbo din Chile. Compania produce stafide din diferite soiuri de struguri, inclusiv Thompson Seedless și Flame Seedless.

 

Termenul de valabilitate al stafidelor 

Termenul de valabilitate al stafidelor depinde de modul în care acestea sunt depozitate și ambalate. În general, stafidele uscate pot fi păstrate timp de aproximativ 6-12 luni la temperatura camerei, într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui.

Este important să se verifice data de expirare de pe ambalajul stafidelor înainte de a le cumpăra. De asemenea, este recomandat să se păstreze stafidele într-un recipient etanș, pentru a preveni absorbția umezelii și a păstra prospețimea acestora pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dacă se dorește păstrarea stafidelor pentru o perioadă mai îndelungată, acestea pot fi depozitate în frigider sau congelator. Stafidele congelate pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp, dar pot deveni mai moi după dezghețare.

 
 
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Articole populare