Meniu Blog
Ce Este Sumacul
25/10/2023

Sumacul este un condiment fascinant și versatil cu o istorie îndelungată de folosire în bucătăria din Orientul Mijlociu și regiunile mediteraneene. Acesta este obținut din fructele uscate ale unor plante din genul Rhus, care sunt răspândite în aceste regiuni. Sumacul este cunoscut pentru a adăuga o notă acidulată și un gust distinct oricărei mâncări.

 • Istoria sumacului: Sumacul are o istorie bogată care se întinde pe mii de ani. A fost folosit în timpurile antice pentru a adăuga arome interesante mâncărurilor. Sumacul a fost menționat și în Biblie, unde a fost folosit pentru a adăuga savoare mâncărurilor.

 • Cum se obține sumacul: Condimentul se obține din fructele uscate ale plantelor de sumac. Aceste fructe sunt culese, uscate și apoi măcinate pentru a obține un praf fin. Sumacul variază în culoare de la roșu la mov, iar culoarea sa luminoasă adaugă o notă vizuală plăcută în preparatele culinare.

 • Gustul și aromele sumacului: Sumacul are un gust distinct, caracterizat de o notă acidulată și puțin picantă. Aroma sa poate varia ușor în funcție de soiul de sumac și zona în care este cultivat. Acest condiment este adesea comparat cu lămâia, deoarece oferă o notă acidulată similară, dar cu nuanțe unice.

 • Utilizări culinare: Sumacul este folosit într-o varietate de feluri de mâncare, cum ar fi kebab, salate, pilaf, hummus și multe altele. El adaugă o notă de prospețime și contrast în mâncăruri. De asemenea, este un ingredient esențial în preparatele tradiționale din Orientul Mijlociu, cum ar fi za'atar.

 • Beneficii pentru sănătate: Pe lângă gustul său delicios, sumacul poate avea și beneficii pentru sănătate. Este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, și se spune că are proprietăți antiinflamatorii.

Integrare in Rețete a Sumacului

 1. Salată cu sumac și legume proaspete: Pentru o salată răcoroasă, amestecați roșii tăiate cubulețe, castraveți, ceapă roșie și pătrunjel proaspăt tocat. Presărați sumac peste această combinație și adăugați o dressing cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.

 2. Kebab cu sumac: Adăugați sumac în amestecul de carne pentru kebab pentru a-i oferi o notă deosebită. Servește-le cu pâine pita, iaurt și garnituri de legume.

 3. Hummus cu sumac: Presară sumac deasupra hummusului pentru un plus de savoare. Acesta este un aperitiv delicios și sănătos.

 4. Pilaf cu sumac: Adaugă sumac în pilaf pentru a-i oferi un gust exotic. Combinația de orez, nuci și sumac creează o mâncare minunată, potrivită pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona oaspeții.

 5. Dips cu sumac: Sumacul poate fi folosit pentru a condimenta diverse sosuri și dips. De exemplu, poți amesteca sumac cu iaurt, usturoi și oțet pentru un sos cu arome bogate. Acesta se potrivește de minune cu carne la grătar sau legume proaspete.

 6. Lipii cu za'atar: Sumacul este un ingredient de bază în amestecul za'atar, care este delicios pe lipii proaspete. Poți folosi za'atar ca o alternativă la untul pe care îl întinzi pe pâine sau ca un aperitiv rapid.

 7. Mâncare de legume cu sumac: Adaugă sumac în preparatele cu legume, cum ar fi vinetele la cuptor sau fasolea verde. Această combinație oferă un gust uimitor și aduce un plus de prospețime la mâncăruri.

 8. Salate cu sumac: Sumacul se potrivește perfect în salatele cu legume proaspete, inclusiv în cele cu avocado, roșii și castraveți. Poate fi adăugat și în salatele de cartofi sau de linte pentru a le da un gust inedit.

 9. Desert cu sumac: Da, sumacul poate fi folosit și în deserturi. Poți adăuga o notă subtilă de sumac în glazura pentru prăjituri sau în sosurile pentru înghețată pentru a obține un gust exotic și surprinzător.

(AM)

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari